Eroii Revoluţiei din 1989 pomeniţi la Catedrala patriarhală

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 22 Decembrie 2013
Eroii români care şi-au sacrificat viaţa în decembrie 1989 pentru eliberarea ţării de sub jugul comunismului ateu au fost pomeniţi ieri în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română. La Catedrala patriarhală, slujba de pomenire a fost săvârşită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. 
 
La Revoluţia din decembrie 1989, sute de români s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului nostru. Pentru sufletele lor s-au rugat ieri numeroşi creştini, moştenitori ai libertăţii răscumpărate cu preţ de sânge în urmă cu 24 de ani. În cuvântul de învăţătură rostit după slujba de pomenire săvârşită la Catedrala patriarhală, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a arătat că pomenirea eroilor din 1989 este o datorie fundamentală. „În această zi sfântă pentru istoria noastră contemporană ne rugăm în mod special pentru iertarea păcatelor şi pentru fericita odihnă a celor care, acum 24 de ani în urmă, cu preţul vieţii lor au redobândit libertatea unui neam întreg, a unui neam îngrădit, robit şi umilit de un regim comunist ateu care a limitat la maximum toate libertăţile noastre de manifestare, de la cele de conştiinţă până la cele sociale“, a spus Preasfinţia Sa. 
 
Preasfinţitul Varlaam a mai explicat că libertatea este un dar fundamental al lui Dumnezeu făcut omului chiar în actul creării sale pentru care este dator să lupte. „Cei care în 1989, în majoritatea lor tineri, educaţi în spiritul ideologiei comuniste, în mod oficial, dar crescuţi acasă de bunici şi mame în spiritul adevăratelor valori creştine, s-au revoltat când au simţit că nu se mai poate trăi într-o asemenea robie, într-o asemenea îngrădire a libertăţilor şi, ştiind la ce pericol se expun, au ieşit în stradă şi au strigat: «Vom muri şi vom fi liberi!» sau au îngenuncheat în pieţele cu simboluri comuniste ale Capitalei şi ale marilor oraşe şi au rostit rugăciunea «Tatăl nostru», ei, care au fost educaţi în şcoli că se trag din maimuţă, că Dumnezeu nu există, că religia este o invenţie a stăpânitorilor acestei lumi. Tinerii aceştia au ştiut că dincolo de «bunăstarea» clamată de regimul comunist nu există nici o raţiune a acestuia de a fi atât timp cât lipsesc libertatea, comuniunea de iubire dintre oameni şi legătura noastră cu Dumnezeu, interzisă în manifestarea ei publică de către regimul ateu. De aceea, s-au rugat în genunchi rostind, spre surprinderea educatorilor lor, rugăciuni pe care nu le-au învăţat niciodată la şcoală, şi strigând pretutindeni în ţară: «Dumnezeu este cu noi!». Şi într-adevăr Dumnezeu a fost cu ei pentru că, cu braţele goale, dar cu piepturile pline de iubire şi de speranţă că Dumnezeu le va dărui libertatea mult căutată, au biruit un regim înarmat până în dinţi, cu servicii secrete profesioniste. De aceea, jertfa acestor tineri din 1989 este temelia vieţii celei noi pe care ei au sperat că se va reclădi ţara noastră“, a spus PS Varlaam.
 
În Bucureşti, slujbe de pomenire a eroilor din decembrie 1989 au mai fost oficiate la troiţa din Cimitirul Eroilor Tineri, troiţele de la Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei, Radio, Televiziune şi la  Monumentul Eroilor Jandarmi - Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ Otopeni.