Eroii Revoluţiei din 1989 pomeniți la Catedrala Patriarhală și în alte locuri din Capitală
Eroii Revoluţiei din decembrie 1989 au fost pomeniţi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti miercuri, 22 decembrie. Rânduiala parastasului a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În aceeaşi zi au fost săvârşite slujbe de pomenire şi la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției din Piața Revoluției, la sediul Radiodifuziunii Române, precum şi la troiţele ridicate în amintirea lor la Televiziunea Română.
În cuvântul de comemorare rostit la finalul slujbei, ierarhul a arătat faptul că Sfânta Muceniţă Anastasia, pomenită în această zi, a adus, în chip tainic, alinare poporului român în ziua sa de pomenire, în urmă cu 32 de ani: „Biserica face în această zi pomenirea Sfintei Muceniţe Anastasia, care a pătimit spre sfârşitul perioadei de persecuţii care au zdruncinat Biserica primară. În chip tainic, această sfântă care a oblojit rănile creştinilor care erau în temniţă a adus multă mângâiere şi creştinilor din România, într-o zi de pomenire a ei. În ziua de 22 decembrie 1989, pentru prima dată după 40 de ani şi mai bine, posturile de radio şi postul de televiziune au vorbit despre Dumnezeu. Sfânta Anastasia a adus din nou speranţa unui nou început poporului român. De aceea, acea zi, precum şi cele care au urmat pot fi considerate zile de înviere. Sfânta Anastasia, al cărei nume înseamnă în limba greacă «înviere», a adus mângâiere creştinilor din Roma acum 1.700 de ani şi alinare multor oameni care suferiseră în timpul regimului comunist”.
Totodată, Preasfinţia Sa a arătat faptul că Biserica îi pomeneşte mereu pe cei care şi-au dat viaţa în timpul Revoluţiei, socotindu-i împreună cu ceilalţi eroi care au apărat libertatea ţării şi a poporului român: „Au rămas alte lacrimi în locul celor care au fost şterse înainte de ziua Crăciunului a anului 1989. Biserica îi pomeneşte pe eroii Revoluţiei prin rugăciune, cea mai înaltă formă de cinstire fiind pomenirea lor nu doar la aceste slujbe, ci mai ales la Sfânta Liturghie. Cei care s-au jertfit atunci fac parte dintre eroii ţării, alături de alţii care au suferit în temniţe, în lagăre, în deportări, de cei care au fost nedreptăţiţi, dar şi de cei care au apărat în decursul istoriei hotarele ţării şi, prin aceasta, creştinătatea întreagă”.