Eroii Revoluţiei, pomeniţi la Sibiu

Data: 22 Decembrie 2013

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat vineri, 20 decembrie, o slujbă de pomenire pentru victimele Revoluţiei din 1989, la monumentul închinat eroilor sibieni, aşezat în faţa Casei de Cultură din Sibiu.

Slujba de pomenire a avut loc în cadrul ceremoniei de comemorare a eroilor din decembrie 1989, la care au participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, reprezentanţi ai organizaţiilor de revoluţionari, ofiţeri, militari, politicieni şi rudele celor ce şi-au dat viaţa în evenimentele din 1989. Din soborul de preoţi au făcut parte protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi slujitori la bisericile militarilor din Sibiu.

După slujba de pomenire, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre datoria fiecărui român de a cinsti pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea şi demnitatea poporului nostru.

„Slujba oficiată nu a fost una de tânguire, ci o slujbă care exprimă demnitatea fiinţei umane în faţa lui Dumnezeu. Cei care au trecut din viaţa aceasta prin moarte martirică sunt cinstiţi de Dumnezeu şi trebuie să fie cinstiţi în egală măsură şi de noi. Este o obligaţie sufletească a noastră de a fi recunoscători acestor martiri ai neamului“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Ceremonia a continuat cu alocuţiunea prefectului Ovidiu Sitterli şi cea a preşedintelui Ioan Cindrea, care şi-au exprimat recunoştinţa faţă de eroii din 1989. La sfârşit, autorităţile şi organizaţiile prezente au depus coroane de flori la monument.

Binecuvântare pentru militari

Sâmbătă, 21 decembrie, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat slujba de binecuvântare a militarilor din Batalionul de instrucţie şi asigurare învăţământ, seria a doua - octombrie 2013, care au depus jurământul la Şcoala de aplicaţie pentru unităţi sprijin de luptă „General Eremia Grigorescu“ din Sibiu. La ceremonie au mai participat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, comandantul Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiţă Bârsan, comandanţi ai şcolilor de instrucţie militară din Sibiu, cadre didactice şi ofiţeri, precum şi rudele şi familiile militarilor profesionişti care au depus jurământul. Autorităţile prezente şi comandanţii au ţinut alocuţiuni prin care au subliniat importanţa acestui moment pentru cariera unui militar şi rolul soldaţilor profesionişti în modernizarea Armatei Române. La finalul ceremoniei, s-a intonat imnul naţional al României, după care a urmat defilarea militarilor. Tinerii soldaţi au încheiat festivitatea cu un recital de colinde tradiţionale.

IPS Mitropolit Laurenţiu a primit, în aceeaşi zi, colindători de la organizaţiile revoluţionarilor din Sibiu, pe care i-a binecuvântat şi apoi le-a oferit daruri.