Est-europenii sunt copleșiți de importurile de cereale ucrainene
Șase state din Europa de Est au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri care să includă despăgubiri pentru fermierii afectați de supraoferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a dezechilibrat piața. Agricultorii polonezi au blocat, joia trecută, în semn de protest, circulaţia camioanelor cu grâu, porumb sau oleaginoase la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.
Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România sunt cele șase țări care au căzut de acord în ianuarie să ceară Comisiei Europene să ia măsuri pentru a stabiliza piaţa comună a cerealelor, în contextul creşterii explozive a importurilor din Ucraina. Fenomenul se datorează deblocării, chiar dacă parțiale, a porturilor din Ucraina, care i-a determinat pe traderii internaţionali să treacă la produse ucrainene pe pieţe care erau tradiţionale ale cerealelor din estul Europei, scăzând semnificativ cererea pentru acestea din urmă.
Produsele din Ucraina au fost favorizate și de suspendarea, temporară, de către Comisia Europeană a tarifelor şi cotelor de import aferente, în încercarea de a facilita livrările blocate de invazia rusească.
Subiectul a fost discutat la reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, transmite Bloomberg. Cele șase state au cerut şi securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi oleaginoasele din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca dezechilibre în Europa.
„I-am informat pe miniştrii agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să ajungă în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi creează pierderi fermierilor locali care nu mai pot să îşi vândă propriile cereale”, a arătat ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk.
Potrivit unor statistici prezentate de Kowalczyk, importurile de porumb ucrainean ale Poloniei au crescut la 1,6 milioane de tone în ianuarie-noiembrie 2022, de 25 de ori mai mult față de perioada similară din 2021. Intrările de porumb ucrainean în Ungaria au depășit 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, în timp ce în cazul Bulgariei au crescut la 16.742 de tone, de la 361 de tone.
„Importurile mari de produse dintr-o singură sursă (…) au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate. O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne”, susţin cele şase state într-un document.
Ministrul polonez a ținut să sublinieze că sprijinul pentru Ucraina rămâne la fel de ferm.
„Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest proces”, a afirmat Kowalczyk. (C. Z.)