„Eu am un loc de muncă“ la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 21 Aprilie 2013

Un simpozion internaţional a avut loc vineri, 19 aprilie, la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii „Lucian Blaga“. În cadrul manifestării, doi asistenţi sociali ai Arhiepiscopiei Sibiului au organizat un atelier de lucru şi au vorbit despre tipurile de activităţi economice la care pot fi incluse categoriile de persoane vulnerabile.

Simpozionul, numit sugestiv „Eu am un loc de muncă“, a fost organizat de Asociaţia Internaţională Diakoniewerk şi a avut ca scop prezentarea unor modalităţi de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi. Au participat rectorul Diakoniewerk, Christa Schrauf, şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială, Mariana Deleanu, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Mihaela Tolciu, prof. univ. dr. Dumitru Batâr de la universitatea sibiană, reprezentanţi ai instituţiilor de ocrotire socială din judeţul Vâlcea şi din oraşul Sebeş, asistenţi sociali, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi alţi invitaţi.

După salutul organizatorilor şi reprezentanţilor instituţiilor de protecţie socială, au urmat câteva comunicări, amintind aici lucrarea „Promovarea şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi“, elaborată de Mihaela Tolciu, „Educaţia şi munca-împreună pentru integrarea socială a tuturor“, prezentată de Sorina Coman şi Daniel Mara, sau „Exemple de bună practică - Centrul ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi“.

Integrarea persoanelor cu dizabilităţi

Cei doi reprezentanţi ai Departamentului social de la Arhiepiscopia Sibiului, asistenţii sociali Simona Dragomir şi Tudor Costea, au susţinut în cadrul simpozionului un atelier de lucru intitulat „Economia socială - o premisă pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii“. Finalitatea atelierului de lucru a fost prezentarea unor activităţi din cadrul întreprinderilor de economie socială pentru persoane cu dizabilităţi. La atelierul de lucru s-a mai discutat şi despre adaptarea locurilor de muncă în vederea facilitării integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pregătirea spaţiului de muncă şi adaptarea programului de lucru pentru această categorie de angajaţi.

„Am dezbătut posibilităţile de creştere a angajabilităţii persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii din România. În România, persoanele vulnerabile sunt în mare parte private de acest drept, deşi există un cadru legislativ favorabil. Procentul de persoane cu dizabilităţi care sunt încadrate în piaţa muncii din România este mult sub procentul european“, ne-a spus Tudor Costea.

La dezbateri s-au oferit şi exemple de proiecte sociale, concretizate în diverse întreprinderi de economie socială, ca modele de bună practică în ţara noastră. Au mai fost discutate posibilităţi pentru desfacerea şi comercializarea produselor şi serviciilor oferite de aceste întreprinderi.