Europenii preferă cireşele româneşti

Un articol de: Mariana Bahcevan - 25 Iunie 2016

România a asigurat anul trecut 7,7% din producţia de cireşe a Uniunii Europene (UE), ţara noastră fiind devansată de Polonia, Italia, Spania, Grecia şi Ungaria. O suprafaţă de teren de 2,347 milioane de hectare din UE a fost alocată, în 2015, pentru producţia de fructe, 6,2% în România, la care se adaugă o suprafaţă de 2,075 milioane de hectare alocată pentru producţia de legume, dintre care 7,3% din total în România, după cum se arată un raport publicat, miercuri, de Oficiul european de statistică (Eurostat). Deşi România cultivă fructe şi legume pe o suprafaţă de teren mai mare decât Germania, cantitatea recoltată este mai mică. Anul trecut, ţara noastră a avut o pondere de 3,6% din producţia UE de mere şi de 1,6% în cazul căpşunilor. Nici în cazul legumelor situaţia nu se schimbă. Țara noastră asigură doar câteva procente din producţia totală a Uniunii. Astfel, România a asigurat, anul trecut, 2,6% din producţia totală de roşii, 5,4% din producţia de castraveţi şi 2,3% din producţia de morcovi. Spania asigură necesarul majoritar de fructe în UE, în procent de 27,1%, iar Italia asigură producţia necesară de legume, 20,2%. Cele mai consumate fructe, anul trecut, au fost merele, aproape 25 de kilograme pe cap de locuitor în UE, iar în rândul legumelor, roşiile ocupă prima poziţie, cu 35 de kilograme consumate pe cap de locuitor.