Evaluarea compoziţiilor înscrise la Concursul „Lăudaţi pe Domnul!”
Lucrările participanţilor la secţiunea B (Compoziţie muzicală) din cadrul Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” au fost analizate ieri, 8 octombrie, de către juriu, la Centrul cultural-social „Sfântul Nectarie de la Eghina” al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.
În cadrul întâlnirii, desfăşurată sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, membrii juriului au analizat compoziţiile muzicale înscrise în concurs, lucrări compuse pentru texte liturgice precum: „Heruvicul“, „Ca pe Împăratul“ şi „Tatăl nostru“, pentru cor mixt sau pentru cor de voci egale, lucrări nepublicate până în prezent.
Juriul a fost format din Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul - preşedinte de onoare; pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR); dr. Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio şi membru al UCMR, şi pr. lect. dr. Stelian Ionaşcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
„Un concurs la nivel de Patriarhie, pe baza compoziţiilor religioase, este întotdeauna bine-venit, pentru că el nu numai că îmbogăţeşte repertoriul de specialitate, dar ne poate da şi o măsură a valorii componistice a şcolii româneşti de compoziţie. Între criteriile de evaluare se numără cantabilitatea, complexitatea stilistică, estetica lucrării şi ortografia lucrării. În ceea ce priveşte primul criteriu, este foarte important ca, în Biserică, melodiile să fie cantabile, deoarece în felul acesta sunt şi mai uşor de receptat. În privința complexității stilistice, este foarte important, în ceea ce îi priveşte pe compozitorii contemporani, ca aceştia să se orienteze spre cântarea bisericească, spre cântarea de strană, pe care am moştenit-o de la înaintaşii noştri şi care ar trebui valorificată şi la acest nivel al compoziţiilor şi al prelucrărilor armonice”, ne-a declarat pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
Lucrările înscrise în concurs au fost apreciate pentru expresivitatea, diversitatea şi complexitatea lor. „După parcurgerea lucrărilor trăiesc o mare bucurie. Sunt stiluri diverse, sunt abordări diverse ale celor trei lucrări («Heruvicul», «Ca pe Împăratul» şi «Tatăl nostru»). Unele sunt de simplitate, altele de expresie, altele de forţă compoziţională, deci avem de-a face cu o paletă foarte diversă. Nu sunt foarte multe lucrări, dar diversitatea şi abordarea sunt foarte complexe. Din scriitură se vede că sunt oameni care au studiat muzica, oameni care au studiat în profunzime armonia, contrapunctul etc.”, a precizat dr. Dan Mihai Goia.
Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” - ediția a 8-a, 2015, este organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte
Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 martie - 27 octombrie 2015. „Concursul acesta este organizat pe două secţiuni. Prima secţiune se referă la interpretare, la care participă corurile mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Faza naţională la această secţiune va avea loc în data de 27 octombrie. Secţiunea a doua se referă la compoziţia muzicală şi, dacă prima secţiune este legată de tema #Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi», tema de la secţiunea de compoziţie muzicală este legată de tema #Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii», deoarece titlul lucrării de compoziţie muzicală este «Cântări la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur»”, ne-a spus conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române.
Rezultatele vor fi publicate în curând pe site-ul patriarhia.ro. Compozitorii clasați pe primele patru locuri vor fi invitați la spectacolul-concurs ce se va desfăşura la Studioul de concerte „Mihail Jora” (Sala Radio) din București, în ziua de 27 octombrie 2015, între orele 19:00 şi 21:00.