Eveniment academic dedicat părintelui Ioan Sauca la Universitatea din Fribourg
Părintele prof. dr. Ioan Sauca, fost secretar general interimar al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), a susţinut joi, 23 februarie, o prelegere în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea din Fribourg, Elveţia, în cinstea activităţii pe tărâmul dialogului teologic internaţional începută cu trei decenii în urmă. Tema despre care a vorbit a gravitat în jurul întrebării: „Ce viitor are mişcarea ecumenică?”, informează oikoumene.org.
La prelegerea publică s-au aflat în sală studenți şi profesori de la Institutul Ecumenic din Bossey, de la Institutul de Teologie Ortodoxă din Chambésy și de la Facultatea de Teologie din Fribourg. În cadrul evenimentului, transmis live în mediul online, au fost difuzate câteva mesaje din partea unor foşti şi actuali colaboratori ai părintelui profesor. „În calitate de secretar general interimar, a întărit relațiile CMB cu Bisericile Ortodoxe răsăritene și orientale”, a menționat secretarul general al CMB, pr. prof. dr. Jerry Pillay. „A vizitat biserici afectate de război, conflicte și tensiuni din Rusia, Ucraina, Siria și Țara Sfântă, fiind ghidat de o credință puternică în puterea dialogului pe calea reconcilierii”, se arată pe oikoumene.org.
Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și-a exprimat recunoștința pentru angajamentul neclintit al părintelui Sauca față de cauza unității creștinilor de atâția ani. „Sunt convins că ar fi dificil să găsesc pe cineva la fel de pregătit și competent ca profesorul Sauca să abordeze acest subiect. [...] Într-adevăr, încă din tinerețe a fost dedicat profesional slujirii unității creștinilor, slujind mișcarea ecumenică la diferite niveluri și în diferite roluri, în special în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva, unde, timp de mai bine de trei decenii, și-a asumat diverse responsabilități, ultima de secretar general interimar. [...] În ultimele luni de mandat, părintele Sauca a fost autorul diferitelor inițiative care vizează rezolvarea pașnică a războiului din Ucraina și reconcilierea în cadrul Bisericii Ortodoxe”.
În cuvântul de deschidere, părintele Ioan Sauca a adresat mulţumiri prof. Barbara Hallensleben, de la Catedra de Dogmatică şi Teologie ecumenică a universităţii elveţiene, care i-a lansat invitaţia la acest eveniment, precum şi cardinalului Kurt Koch, Mitropolitului Job Getcha şi prof. dr. Jerry Pillay pentru mesajele amabile transmise.
Rolul formării ecumenice ca răspuns la provocările contemporane a fost definit astfel: „În lumina numeroaselor provocări cu care ne confruntăm astăzi, căutarea unei noi articulaţii a paradigmelor adecvate pentru mişcarea ecumenică şi înţelegerea unităţii devin imperative. Izvoarele comune ale credinţei noastre din experienţa Bisericii primare ar putea aduce noi posibilităţi pentru noi paradigme de avansare către căutarea unităţii pentru care Hristos S-a rugat şi ne-a oferit-o ca poruncă. Apelul la unitate nu este o opţiune: este un imperativ şi o vocaţie. Este însăşi dorinţa lui Hristos şi inima mesajului Evangheliei, fie că ne place sau nu. Nu este o viziune imperialistică istorică; nu este o dorinţă arogantă de a uni lumea prin forţă, ci o căutare spirituală de a reuni în armonie şi comuniune creaţia lui Dumnezeu şi poporul Său. Biserica şi lumea nu pot fi privite în termeni antagonici sau în termeni de prioritate. Biserica este creaţia lui Dumnezeu, aşa cum şi lumea este creaţia lui Dumnezeu. Biserica nu are nici o finalitate în sine. Nu este sau nu ar trebui să fie văzută ca o instituţie umană. Mai degrabă este acea comunitate împuternicită şi plină de Duhul lui Dumnezeu pentru slujirea şi transformarea lumii. Diaconia pentru lume este o expresie a unei singure credinţe şi spiritualităţi. Nu este o faptă bună suplimentară şi opţională. În Biserică, verticalul trebuie să se întâlnească cu realităţile orizontale. Menţinerea acestei cruci împreună oferă echilibru şi stabilitate mişcării ecumenice”, a spus în concluzie părintele Ioan Sauca.
Părintele Ioan Sauca s-a alăturat CMB în 1994 în calitate de secretar executiv pentru Studii Ortodoxe şi Relaţii în Misiune. În 2001 a devenit director al Institutului Ecumenic din Bossey, iar din 1 aprilie 2020 până la 31 decembrie 2022 a fost primul ortodox care a condus CMB în calitate de secretar general în funcţie. Perioada mandatului său a coincis cu provocările majore ale pandemiei şi ale războiului din Ucraina, dar şi cu organizarea celei de-a 11-a Adunări Generale (Karlsruhe, Germania, 31 august - 8 septembrie 2022).