Eveniment aniversar la Parohia Foișorul de Foc
Departamentul pentru copii și tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” al Parohiei Foișorul de Foc din București a împlinit 10 ani de activitate. Pentru marcarea acestui eveniment aniversar, de-a lungul acestui an au fost organizate diferite proiecte cultural-religioase și social-filantropice. Unul dintre acestea a avut loc duminică, 14 octombrie.
Praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, unul din sfinții ocrotitori ai Parohiei Foișorul de Foc, Protopopiatul Sector 2 Capitală, a fost un prilej de sărbătorire a 10 ani de la reluarea activităților Așezământului cultural-religios „Ateneul Sfântului Pantelimon”. Evenimentul festiv a constat într-o serată cultural-religioasă, intitulată „10 ani într-un centenar istoric”, care a cuprins un recital de pian susținut de 17 elevi de la Colegiul Național „George Enescu” din Capitală, coordonați de profesoara Olga Szel; vernisarea expoziţiei de icoane cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, pregătită pe parcursul a patru ateliere de pictură pe lemn, precum și prezentarea unui jurnal de război al părintelui militar Gheorghe C. Crețu. Serata a fost prezentată de Cristina Teleanu.
„Numele acestei serate face trimitere la faptul că anul acesta, dedicat comemorării făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română, se împlinesc 10 ani de la reluarea manifestărilor iniţiate de Aşezământul cultural-religios «Ateneul Sfântului Pantelimon», ai cărui precursori au participat la Primul Război Mondial, precum părintele Gheorghe C. Creţu (1880-1956) de la Biserica «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc din Bucureşti. Acest preot se numără printre cei 250 de preoți ortodocși români care au însoțit trupele Armatei Române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. De asemenea, părintele Gheorghe C. Creţu a făcut parte din soborul de preoţi, condus de arhimandritul Gurie Grosu, care a oficiat în Catedrala «Naşterii Domnului» din Chişinău slujba de Te Deum ce a consfinţit Actul Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918. De aceea, și jurnalul de front al părintelui Gheorghe C. Creţu descrie începerea Primului Război Mondial din luna august a anului 1916 și se încheie exact cu momentul în care părintele a participat la slujba de Te Deum”, a precizat părintele Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la Parohia Foișorul de Foc și coordonatorul Ateneului „Sfântul Pantelimon”.
Între cei prezenți la eveniment au fost Ana Maria Schwab Crețu, strănepoata preotului militar Gheorghe C. Crețu, și istoricul George Enache. „Ceea ce au făcut părintele Gheorghe Crețu și părintele Petru Gh. Savin, prin Ateneul Sfântului Pantelimon, arată că Biserica este mai mult decât slujirea ritualului creștin în locașul de cult, ci trebuie să aprofundăm și să interiorizăm ceea ce spunem noi că este conștiința creștină. Sunt valori pe care Hristos ni le-a lăsat și peste care nu putem trece. Desigur, nu trebuie să fim împotriva nimănui, să luptăm împotriva cuiva, dar în momentul în care se pune problema mărturisirii, noi trebuie să afirmăm această conștiință. Așa a făcut părintele Crețu atunci când și-a făcut datoria față de țară în Primul Război Mondial, precum faceți și dumneavoastră cu copilașii care cresc sub semnul culturii și al credinței”, a precizat istoricul George Enache, potrivit TRINITAS TV.
Ateneul cultural-religios „Sfântul Pantelimon” a fost înființat în anul 1941 de părintele Petru Gh. Savin. Mai multe detalii despre activitățile și proiectele Așezământului cultural-religios al Parohiei Foișorul de Foc din Capitală sunt postate pe site ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com.