Eveniment cultural la Muzeul Mitropoliei Clujului
În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a avut loc o „Întâlnire cu Mircea Gelu Buta și lansarea volumelor sale”.
În cadrul evenimentului au fost lansate cărțile „Istorii neștiute, istorii uitate” și „Urme ale unor oameni de seamă”. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi și alți invitați.
Apărute la Editura Școala Ardeleană, volumele „Istorii neștiute, istorii uitate” și „Urme ale unor oameni de seamă” sunt semnate de prof. dr. Mircea Gelu Buta, medic, om de cultură bistrițean și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Între multiplele sale preocupări, autorul s-a aplecat și asupra prezentării și consemnării unor pagini de istorie transilvană, precum și a zugrăvirii prin scris a câtorva portrete de personalități eclesiastice și laice.
IPS Mitropolit Andrei a apreciat noile apariții editoriale și l-a felicitat pe autor pentru preocupările frumoase pe care le are. Cele două cărți au fost prezentate publicului de prof. dr. Vasile Pușcaș - membru corespondent al Academiei Române și de editorul și poetul Vasile George Dâncu - directorul Editurii Școala Ardeleană. Autorul cărților, prof. dr. Mircea Gelu Buta, a vorbit despre conținutul volumelor și a mulțumit tuturor celor prezenți.
„Avertizând că «lecțiile istoriei sunt de multe ori aspre», domnul Mircea Gelu Buta ne demonstrează nu doar umanismul său revendicat din exercitarea profesiilor de medic și dascăl, ci și argumentează că în conștiința socială a contemporanilor un loc aparte îl ocupă conștiința națională, care încă izvorăște și din conștiința istorică. Percepția asupra istoriei nu este una apologetică, ci rațională, ca un act cultural ce-și găsește locul în conștiința civică”, a subliniat prof. dr. Vasile Pușcaș, în prefața cărții „Istorii neștiute, istorii uitate”.
La final, PS Episcop Benedict Bistrițeanul a apreciat cele două lucrări apărute și a subliniat importanța lor.
Moderat și prezentat de directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, dr. Paul Ersilian Roșca, evenimentul a fost completat cu un recital instrumental susținut de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca: Alexander Kiss - la oboi (prof. dr. Ștefana Sabău), Riana Savu - la flaut (prof. Ileana Maier) și Noemi Ferencz - la violă (prof. Eliza Vlad), acompaniați la pian de prof. corepetitor dr. Meda Nemeti.
Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în colaborare cu Muzeul Mitropoliei Clujului și Editura Școala Ardeleană.
Mircea Gelu Buta a fost, din anul 2000, cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, iar din anul 2009 este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, ca titular pentru disciplina bioetică creștină. Este inițiatorul „Seminarului Internațional de Medicină și Teologie” de la Bistrița, ajuns în anul 2022 la a XXI-a ediție, precum și autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate.