Eveniment cultural-religios la Gherla în amintirea victimelor din închisorile comuniste
Un eveniment organizat în amintirea persoanelor care au suferit în închisorile comuniste are loc azi, 18 aprilie, la Gherla, fiind organizat de Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ şi Primaria oraşului. Dimineaţă are loc Sfânta Liturghie, iar credincioşii au posibilitatea de a se închina unei icoane aduse din Muntele Athos şi moaştelor Sfântului Mucenic Gheorghe, conform celor precizate de parohul Petru Băgăcean.
„La ora 9.00 vom primi la biserica noastră o icoană a Maicii Domnului donată de călugării de la Muntele Athos, de la Mănăstirea Vatoped, din evlavie pentru cei care au pătimit la Gherla. Vor fi aduse cu această ocazie moaştele Sfântului Mucenic Gheorghe şi ale Sfintei Muceniţe Marina. Se va porni în procesiune la ora 9.30 spre cimitirul deţinuţilor de la Cărămidărie, unde se va sluji prima Sfântă Liturghie peste mormintele lor după 55 ani, într-un sobor de preoţi, alături de părintele Andrei Coroian, un preot apropiat sufletelor noastre. Vor sluji alături de noi şi vor da răspunsurile la Sfânta Liturghie cei din Corala «Armonia» din Constanţa, cel mai bun cor bărbătesc din ţară“, a spus parohul Petru Băgăcean.
„Apoi, va avea loc slujba Parastasului de obşte pentru toţi cei care au pătimit la Gherla în timpul regimului comunist“, a adăugat părintele Petru Băgăcean.
Locuitorii oraşului sunt invitaţi, apoi, la un simpozion, care se va încheia cu un concert de muzică populară şi religioasă, susţinut de Corala bărbătească „Armonia“ din Constanţa.
„De la 16.30, la Cinema «Pacea», va avea loc a doua parte a manifestării, prin Simpozionul «Martiri şi mărturisitori în temniţă cu Hristos». Aici se va prezenta un film documentar «Ce frumos a fost la Gherla!», vor fi prezenţi şi vor vorbi foşti deţinuţi politici, care au trecut prin Gherla şi se întorc în oraşul nostru după peste 50 de ani de la eliberarea lor, alături de personalităţi marcante din întreaga ţară. În ultima parte corala «Armonia» va susţine un concert extraordinar de muzică sacră şi folclor românesc, sub îndrumarea dirijorului arhid. Iulian Dumitru“, a precizat părintele Petru Băgăcean. (Grigore Sâmboan)