Eveniment de prestigiu la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 26 Aprilie 2018

În perioada 25-28 aprilie, la Iași și Chișinău se desfășoară lucrările celei de-a 5-a ediții a Conferinţei Internaţionale de Educaţie a Adulţilor, cu tema „Educaţia pentru valori - continuitate şi context”, manifestare devenită deja o tradiție în învățământul superior ieșean. Organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității „Al. I. Cuza” (UAIC), o dată la patru ani, evenimentul reunește specialiști în educație continuă din Consorțiul Universitaria, dar și din alte mari centre universitare europene și de peste Ocean.

Deschiderea manifestărilor a avut loc ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”, în prezența prorectorilor de la UAIC, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, de la Universitatea de Vest din Timişoara și de la Universitatea de Stat din Moldova, dar și a președintelui conferinței, prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu. La momentul festiv a fost prezent și pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, directorul general al Publicațiilor Lumina, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Continuitatea cultivării valorilor, un dar al unității spirituale. „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici ca delegat al Părintelui Patriarh, care, așa cum a spus domnul profesor Laurențiu Șoitu, în timpul demnității de Mitropolit al Iașilor, a fost foarte apropiat de universitate și de proiectele educaționale desfășurate aici”, a subliniat părintele Nicolae Dascălu.

În semn de prețuire pentru sprijinul acordat încă de la prima ediție a conferinței, în 1998, comitetul de organizare al acesteia, prin prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, a oferit Preafericirii Sale, Părintelui Patriarh Daniel, o plachetă omagială.

De asemenea, conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, a transmis mesajul Episcopului Diecezei de Iași al Bisericii Romano-Catolice, PS Petru Gherghel.

„Nu s-ar fi putut întâmpla nimic fără unitatea continuă dintre Școală și Biserică. Iar noi am avut șansa să avem sprijinul Părintelui Patriarh încă din vremea în care era Mitropolit al Moldovei”, a spus profesorul Șoitu, care a apreciat că astfel de manifestări, dedicate educației continue, au fost posibile grație tradiției învățământului superior românesc, reînnodată de fiecare generație de universitari.