Eveniment dedicat asistenților medicali la Seminarul „Nifon Mitropolitul”
Cu ocazia Zilei internaționale a asistenților medicali, joi, 12 mai 2022, la Seminarul Teologic Ortodox din București s-a desfășurat sesiunea de comunicări științifice „Asistentul medical - «coloana vertebrală» a sistemului de sănătate! Asistența medicală între profilaxie și terapie - Formarea continuă, parte a ADN-ului profesional”.
Sesiunea de comunicări a reunit sub cupola instituției persoane dedicate mediului sanitar și teologic, care au abordat teme actuale, de interes comun și cu aplicabilitate în activitatea educațională.
În deschiderea evenimentului, pr. prof. dr. Marian Colțan, directorul seminarului, a rostit un cuvânt introductiv evidențiind importanța implicării serviciului sanitar în contextul actual, numindu-i sugestiv pe elevii Profilului Postliceal Sanitar „apostoli ai credinței în sistemul medical”.
Conferențiarul principal a fost lect. univ. dr. Oana Moșoiu, de la Universitatea București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care a prezentat tema „Cum devenim profesioniști - repere pentru secolul XXI”. A evidențiat câteva repere practice ale dezvoltării personale în mediul educațional actual. La final, elevii au adresat întrebări legate de evoluția în cariera medicală și de traseul lor profesional.
La eveniment a fost prezent prof. dr. Crin Marcean, director al Școlii Postliceale Sanitare Fundeni, care a făcut câteva precizări legate de noutățile legislative în domeniul sanitar și a adresat felicitări corpului profesoral și elevilor, apreciind calitatea actului didactic, varietatea activităților educative și culturale în care sunt implicați.
În continuare, elevii Profilului Postliceal Sanitar „Sfântul Ierarh Nectarie”, coordonați de profesorii de la cele trei specializări (Asistent medical generalist, Asistent medical de farmacie și Asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare) și-au prezentat lucrările cu următoarele teme: Terapia reflexogenă în ameliorarea efectelor generate de stres; Nutriția personalizată în boli digestive; Doza face otrava, plante toxice și mortal otrăvitoare din România; Reprogramarea ADN-ului prin muzică.
Moderatorul conferinței a fost prof. Liliana Murguleț, cadru didactic în cadrul seminarului, care a subliniat după fiecare referat noutatea și calitatea informațiilor prezentate de elevi.
Evenimentul a arătat implicarea elevilor și profesorilor Profilului Postliceal Sanitar „Sfântul Ierarh Nectarie” în cercetarea științifică, dovedindu-se a fi responsabili și preocupați de analizarea diferitelor teme actuale, prin care asistența medicală se evidențiază ca fiind o latură importantă a sistemului de sănătate.