Eveniment editorial la Muzeul Mitropoliei din Cluj‑Napoca
La Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, în cadrul serilor culturale, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș- Bolyai” (UBB), a organizat lansarea cărţii „Spovedanie şi comuniune” (Beichte und Kommunion) a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.
La evenimentul care a avut loc marţi, 14 martie, au participat cei doi ierarhi ai locului, clerici, teologi, oficialități, studenți și numeroși credincioși clujeni, precum și o delegație din Germania.
Cartea scrisă de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost tradusă în limba germană de preotul evanghelic dr. Jürgen Henkel, profesor honoris causa al UBB și membru al Institutului Germano-Român pentru Teologie, Ştiinţă, Cultură şi Dialog „Ex Fide Lux” din Nürnberg, Germania. Volumul pune în evidenţă practica îndrumării duhovniceşti la Sfinţii Părinţi şi în Tradiţia Ortodoxă.
Cu acest prilej au vorbit despre volumul lansat: Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, preotul evanghelic dr. Jürgen Henkel - traducătorul cărții, și academicianul Emil Burzo - președintele onorific al filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.
La final, IPS Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre conținutul volumului și a mulțumit părintelui dr. Jürgen Henkel pentru traducere și osteneală, precum și tuturor celor prezenți.
Evenimentul editorial a fost completat cu un recital susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”. Manifestarea a fost moderată și prezentată de arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Cartea „Spovedanie şi comuniune” (Beichte und Kommunion) a Părintelui Mitropolit Andrei a fost lansată în anul 2021 și în Germania, la München și Nürnberg. În 2012, volumul a fost lansat în limba engleză.
„L-am cunoscut pe Mitropolitul Andrei pe când era încă Arhiepiscop la Alba Iulia. Mi-a oferit această carte în 1998, când ne-am întâlnit în Palatul Arhiepiscopiei. Am citit-o și m-a fascinat. Într-o perioadă de dezorientare spirituală și duhovnicească a omului modern și secular, avem de-a face aici cu un model deosebit de consistent pentru noi, care combină îngrijirea duhovnicească, sfaturile concrete pentru viață și accentul pus pe viața duhovnicească cu activitatea sacerdotală a preotului duhovnic. Este o alternativă creștin-ortodoxă la individualismul și autonomia omului, înțeleasă greșit ca emancipare față de Dumnezeu. Ambele concepte influențează, de zeci de ani, foarte multe curente filosofice și intelectuale din Occident”, a spus părintele Jürgen Henkel, traducătorul cărții, în anul 2021, când cartea a fost lansată în Germania.