Eveniment pastoral-misionar în Parohia Doroteia, Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 20 Septembrie 2022

Credincioșii Parohiei „Înălțarea Domnului”-Doroteia, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, au sărbătorit împlinirea a 150 de ani de la punerea pietrei de temelie și a 30 de ani de la resfințirea bisericii prin comuniune în rugăciune, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18 septembrie 2022. Cu acest prilej, în mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte și pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Filaret Ruscan, fiu al satului, consilier eparhial, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

După citirea textului Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a eviden­țiat importanța statorniciei în credință, prin asumarea acesteia atât în exteriorul ființei noastre, fiind buni creștini în societate și mărturisindu-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cât mai ales în profunzimile inimii, trăind autentic învățăturile Ortodoxiei și împlinind voia lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți, dirijat de arhid. Gheorghe Mironescu.

În momentul împărtășirii clericilor, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa a făcut o scurtă incursiune în istoria satelor Doroteia și Plutonița, dar și în istoria bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, le-a vorbit cu aleasă recunoștință cre­dincioșilor prezenți despre felul în care locuitorii satelor Doroteia și Plutonița au sprijinit obștea mănăstirii la redeschiderea sfântului lăcaș, în anul 1991.

La final, parohul bisericii, pr. Mihai Dănuț Gemănar, a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru bogata activitate pe plan cultural, pastoral-misionar și gospodă­resc-edilitar, după care au fost oferite distincții de vrednicie celor implicați în susținerea bisericii.

La final, casa praznicală a parohiei, ale cărei lucrări au fost recent finalizate, a fost binecuvântată prin ungere cu untdelemn sfințit și stropire cu agheasmă.