Evenimente bisericești în Episcopia Caransebeșului
La începutul Postului Crăciunului, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a întâlnit cu monahii și monahiile din întreaga eparhie a Banatului Montan. Duminică, ierarhul a mers în Parohia Berzasca, județul Caraş-Severin, unde a binecuvântat lucrările efctuate la biserica parohială.
Episcopul Caransebeșului a participat marți, 15 noiembrie, la sinaxa monahală cu stareții și starețele așezămintelor monahale din Caraș-Severin pentru a se ruga împreună cu ei, a dezbate tema Anului omagial și comemorativ și a discuta mai multe aspecte de ordin administrativ. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Teiuș.
Ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii, la slujbă participând părinții stareți și duhovnici, maicile starețe.
După Sfânta Liturghie, în trapeza mănăstirii a avut loc sinaxa monahală condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, dezbătându-se teme cu privire la viața, opera și lucrarea părinților isihaști, comemorați în acest an. De asemenea, s-au discutat mai multe probleme de ordin administrativ.
„Ne bucurăm foarte mult că părinții stareți și duhovnici, maicile starețe au dat curs invitației noastre și, iată, în comuniune euharistică am început Sfântul și Marele Post al Crăciunului, acest urcuș de 40 de zile spre Betleemul Iudeei, unde suntem chemați și noi să ne închinăm Pruncului divin și să ne alăturăm magilor, păstorilor și îngerilor și împreună cu puterile cerești să intonăm și noi doxologia: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire»”, a afirmat ierarhul locului.
În cele 24 de așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului sunt 200 de viețuitori.
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duminică în Parohia Berzasca din Protopopiatul Moldova Nouă, deoarece această comunitate a efectuat, în ultima perioadă, ample lucrări de amenajare și înfrumusețare a bisericii, în special la exterior.
Ierarhul a binecuvântat lucrările de înfrumusețare la biserică și a oficiat în continuare Sfânta Liturghie.
Pentru activitatea pastoral-misionară, preotul paroh Cristian Ienea a primit rangul de iconom-stavrofor. De asemenea, Petru Nicolae Furdui, primarul comunei Berzasca, a primit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni, iar ctitorii și binefăcătorii au primit diplome de recunoștință.
„Acoperișul s-a înnoit, exteriorul s-a împodobit și bineînțeles toate celelalte elemente decorative care împodobesc arhitectural acest sfânt lăcaș de rugăciune au fost restaurate. Așadar, ne aflăm în fața unei biserici vechi de la 1836, dar astăzi poate cea mai nouă, din punct de vedere spiritual, din eparhia noastră”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.