Evenimente bisericești și culturale în Eparhia Banatului Montan
Duminica a 3-a după Paști, închinată Sfintelor Femei Mironosițe, a fost o zi de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Cârnecea, județul Caraș-Severin, întrucât în mijlocul lor a poposit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al eparhiei.
Cu prilejul acestei slujiri, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată în Parohia Cârnecea, părintele misionar Andrei Teofil Vîlcu a primit, din partea ierarhului, o diplomă de vrednicie. Astfel de distincții au primit, la rândul lor, și credincioșii care se implică în întreținerea sfântului lăcaș.
Festivalul de poezie în grai bănățean „Credință și Lumină”, organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor Credinței și Culturii, prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, a ajuns anul acesta la a 14-a ediție. La Centrul eparhial din Caransebeș graiul, cântecele, tradițiile, obiceiurile și portul popular din Banat au fost promovate sâmbătă, 18 mai.
Evenimentul a debutat cu secțiunea științifică ce a inclus comunicări ale cercetătorilor etnografi. În continuare, manifestarea culturală a cuprins secțiunea artistică, desfășurată în curtea Reședinței Episcopale, în cadrul căreia copii și tineri iubitori ai graiului și portului bănățean au interpretat poezii și cântece dialectale, iar tinerii muzicieni din cadrul Ansamblului „Timișul” din Timișoara, dirijat de Nicolae Baniciu, au bucurat auditoriul cu un recital de muzică populară bănățeană. De asemenea, Ansamblul „Junii Gugulani” din Caransebeș a oferit câteva momente artistice, promovând portul și dansul din Banatul de Munte.