Evenimente culturale de anvergură la Cluj-Napoca
În cadrul Festivalului Naţional de Literatură, desfăşurat la Cluj-Napoca între 5 şi 7 octombrie, au avut loc numeroase evenimente culturale care continuă, în acelaşi registru, în cadrul Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Azi, pe scena din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului îşi lansează două dintre ultimele apariţii, în prezenţa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
FestLit Cluj 2014, iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi organizat de Filiala Cluj a USR a reunit la Cluj-Napoca reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor. În cadrul programului au avut loc dezbateri, lecturi publice, precum şi întâlniri ale scriitorilor cu publicul în mai multe facultăţi, colegii, licee, biblioteci.
Ieri, între orele 10:00 şi 12:30, în cadrul acţiunii intitulate „Desant scriitoricesc“, elevii de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au primit, în mijlocul lor pe scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Leo Butnaru, Marian Drăghici, Rodica Marian, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, George Vulturescu şi Jean Poncet. Amfitrioana întâlnirii de la Seminarul Ortodox clujean a fost profesoara Nicoleta Popa.
Scriitorii au lecturat sau au recitat din opera proprie, apoi au dialogat, pe diverse teme cu elevii Seminarului. Astfel, au fost abordate subiecte precum relaţia scriitorilor cu divinitatea, sentimentul religios şi creaţia poetică sau poezia religioasă.
Printre invitaţii speciali ai Festivalului de Literatură, prezent la întâlnirea cu elevii seminarişti a fost poetul şi lingvistul Jean Poncet, traducător în limba franceză al unei antologii din poezia lui Lucian Blaga, considerată cea mai importantă din opera marelui poet. Jean Poncet a povestit elevilor cum a cunoscut România, în perioada în care aceasta se afla încă în blocul comunist est-european, şi cum a fost impresionat, la acea dată, de latinitatea şi ruralitatea unei ţări cu un specific aparte între ţările din jur. Scriitorul francez a atras atenţia că România îşi pierde, treptat, această ruralitate, care nu reprezintă altceva decât armonia între oameni şi natură, pe care vesticii au pierdut-o.
Festivalul de Literatură a avut ca scop crearea unui spaţiu de enunţare propice dialogului şi dezbaterilor pe teme de actualitate pentru breasla scriitoricească şi, în acelaşi timp, atragerea unui număr mare de cititori. Festivalul a urmărit, de asemenea să contribuie la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate, la o mai bună cunoaştere şi apreciere a literaturii române contemporane, la diversificarea mijloacelor şi metodelor de promovare a lecturii.
Festivalul de Carte Transilvania
Scriitorii din ţară şi din străinătate au fost invitaţi şi pe scena amenajată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde se desfăşoară, începând de luni, 6 octombrie, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, manifestare la care sunt prezente cele mai importante edituri naţionale şi internaţionale, care găzduieşte peste 150 de lansări de carte şi peste 300 de scriitori români şi străini. În cadrul acestei manifestări, publicul poate asista la lansări de carte maraton, la întâlniri şi dezbateri cu scriitori şi editori, sesiuni de autografe, lecturi publice, recitaluri de poezie, conferinţe, colocvii, concerte, expoziţii de artă şi ateliere de scriere creativă pentru tineri.
În prima zi a festivalului, scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în 2014, şi-a lansat, în premieră, ultima sa carte „Inima inimii“. De asemenea, invitatul de onoare al festivalului a fost onorat de Universitatea „Babeş-Bolyai“, care i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.
IPS Mitropolit Andrei la Festivalul de Carte
În cadrul Festivalului de Carte Transilvania, Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va lansa azi două volume, începând de la ora 15:00. Volumele „Fărâmiturile ospăţului“, de Sf. Ignatie Briancianinov, şi „Spre ziua cea neînserată. Viaţa Elisabethei Behr-Sigel (1907-2005)“, de Olga Lossky, vor fi prezentate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, protosinghelul Simeon Pintea de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă, şi prof. univ. dr. Rodica Pop, de la Facultatea de Litere a UBB.
Sub egida Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc“ Bistriţa-Năsăud va fi lansat volumul „Dogmatica ortodoxă“ de Grigore Pletosu, apărut la Editura Renaşterea, la care participă Irina Petraş, pr. prof. univ. Ioan Chirilă, Ion Pop, Ştefan Manasia şi pr. Ioan Pintea.