Evenimente culturale dedicate Sfântului Apostol Andrei la Galaţi
În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea ocrotitorului spiritual al municipiului Galaţi, Sfântului Apostol Andrei, în această săptămână, în urbea dunăreană au avut loc mai multe evenimente cultural-misionare, desfăşurate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Galaţi au prezentat miercuri, 27 noiembrie, în cadrul unui simpozion, repere importante din viaţa şi activitatea patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, precum şi cartea intitulată „Viaţa de seminar” a preotului profesor Grigorie Petrov de la Academia din Kiev, tradusă în limba română de Patriarhul Nicodim, pe când era arhimandrit şi director al seminarului din Galaţi, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Chiriarhul locului a realizat o privire retrospectivă asupra momentelor definitorii care au creionat portretele celor doi patriarhi cărturari comemoraţi în acest an în Biserica Ortodoxă Română. În acelaşi context, au fost vizionate şi filmele documentare despre cei doi patriarhi, realizate de TRINITAS TV. În încheierea evenimentului, elevii seminarului au plantat în curtea unităţii de învăţământ teologic 50 de tei care să amintească urmaşilor de Anul omagierii satului românesc în municipiul Galaţi, cunoscut şi ca „oraş al teilor”.
În aceeaşi zi, în sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial a avut loc un alt simpozion dedicat celor doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, comemoraţi în anul 2019. Totodată, cei prezenţi au participat la două prezentări de carte şi au vizitat expoziţia de icoane, intitulată „Icoana, dor de cer”, şi o expoziţie de carte veche. Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Patriarhului Nicodim şi despre moştenirea culturală de excepţie lăsată posterităţii de acest mare patriarh. În încheierea evenimentului, chiriarhul gălăţean a inaugurat camera din cadrul muzeului în care Patriarhul Nicodim a locuit timp de şapte ani, din perioada când era arhimandrit şi vicar al Eparhiei Dunării de Jos.
În cea de-a doua parte a zilei, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi a găzduit a 26-a ediţie a tradiţionalului concert de muzică bisericească şi patriotică organizat de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei”, care a reunit pe scenă corul Seminarului Teologic Ortodox din Galaţi, precum şi Corul „Zefir” al Secţiei Patrimoniu cultural şi corurile de copii de la clasele primare şi gimnaziale ale aceleiaşi instituţii de învăţământ. Programul propus de elevii seminarişti a cuprins piese corale, cântece patriotice şi momente de folclor autentic dedicate satului românesc.
La final, ierarhul a ținut un cuvânt de binecuvântare și de apreciere pentru organizarea evenimetului în care satul românesc a fost omagiat prin cântece, dansuri, costume tradiționale și recitări de poezii, care au reușit să aducă în sufletele celor câteva sute de participanți pacea, bucuria și amintirea bunicilor și străbunicilor noștri.
La Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a avut loc joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 10:00, Simpozionul național interseminarial „Reflecții ale tinerilor despre satul românesc: preoți, învățători, gospodari prin ochii tinerilor seminariști. Mărturii”. La eveniment au participat delegații mai multor seminarii teologice. De la ora 16:00, a avut loc la Galați procesiunea „Călători pe cărările sfinților”, cu racla moaștelor Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, pe traseul Universitatea „Dunărea de Jos” - Catedrala Arhiepiscopală.
În perioada 28-30 noiembrie, se va desfășura programul social-filantropic „Asistență pentru pelerini”, ce constă în oferirea de hrană și ceai de către centrele sociale parohiale din Galați pelerinilor prezenți la Catedrala Arhiepiscopală.
Astăzi, de la ora 18:00 se săvârșește slujba Privegherii în Catedrala Arhiepiscopală, iar de la ora 20:00 va avea loc „Pelerinajul luminii – Lumina Sfântului Andrei”, închinat Sfântului Andrei, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală - Biserica „Sfântul Andrei” a Seminarului Teologic din Galaţi.
În ziua de sărbătorire a Sfântului Andrei vor avea loc Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și premierea olimpicilor din județele Galați și Brăila, precum și alte evenimente filantropice.