Evenimente dedicate Centenarului la Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a prezidat marți, 13 noiembrie, lucrările Conferinței pastoral-misionare de toamnă, dedicată Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Miercuri, ierarhul a săvârșit o slujbă de Te Deum la Monumentul Independenţei din Tulcea, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă.
Conferinţa semestrială a preoţilor din Episcopia Tulcii a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, oficiate de Preasfințitul Părinte Visarion în Biserica „Sfântul Gheorghe”-cu Ceas din Tulcea, în prezența preoților din cele trei protopopiate ale eparhiei: Tulcea, Babadag și Niculițel. Lucrările conferinței au avut loc în Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea. „Conferința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Episcop Visarion, care, în cuvântul de deschidere, a prezentat semnificația zilei de 13 noiembrie, când Biserica a pomenit pe marele dascăl al lumii și ierarh, Sfântul Ioan Gură de Aur, evocând totodată și marile personalități ale României, începând cu regele Ferdinand I, regina Maria, Patriarhul Miron Cristea, Ion I. C. Brătianu și alți mari români”, ne-a declarat părintele Felix Neculai, consilier eparhial.
Referatul principal al conferinței a fost susținut de pr. lect. dr. Lucian Petroaia, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, cu tema: „Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la realizarea Marii Uniri din 1918. Privire specială asupra Dobrogei și Dunării de Jos”. La final a fost proiectat filmul documentar „România 100. Dobrogea 140. Istorie și devenire”. Lucrările s-au încheiat cu intervenții din partea preoților, care au evocat momente istorice ale făuririi României Mari, precum și pe eroii, luptătorii, preoții și credincioșii dobrogeni care au luptat pentru înfăptuirea acestui măreț ideal.
140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă
Preasfinţitul Părinte Visarion a oficiat miercuri, 14 noiembrie, o slujbă de Te Deum la Monumentul Independenţei din Tulcea, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-mamă, după cum ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai. În continuare, ierarhul a participat la vernisajul expoziției „Carol I și Ferdinand I - regii care au creat România Mare”, desfășurat la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. Evenimentul a fost organizat de Biroul Județean Tulcea al Arhivelor Naționale, în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, Muzeul Național Peleș și Asociația Națională a Veteranilor de Război Tulcea și face parte din proiectul „Dobrogea în contextul Marii Uniri de la 1918”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, se arată pe site-ul arhivelenationale.ro.
Ziua Dobrogei se sărbătorește în fiecare an la 14 noiembrie și a fost instituită de Parlamentul României prin Legea nr. 230 din 6 octombrie 2015.