Evenimente liturgice în Mitropolia Olteniei
În Duminica a 12-a după Rusalii, arhiereii olteni au fost prezenţi în mijlocul credincioşilor, în mai multe locaşuri de închinare din Mitropolia Olteniei. La Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Oota, din Protoieria Craiova Sud.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Oota a îmbrăcat haină de sărbătoare, duminică, 31 august, cu prilejul vizitei pastorale a IPS Părinte Irineu. După Sfânta Liturghie, săvârşită la Altarul sfântului locaş, Mitropolitul Olteniei a sfinţit noua capelă închinată Sfintei Treimi, o construcţie modernă, multifuncţională, care, pe lângă rolul de capelă mortuară, oferă spaţii generoase şi pentru alte utilităţi, precum cancelarie şi bibliotecă parohială.
„Mântuirea este darul lui Dumnezeu pentru cei care cred în Mântuitorul Hristos“
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică duminicală (Matei 19, 16-26, despre „tânărul bogat“), subliniind faptul că mântuirea oamenilor este un dar al lui Dumnezeu pentru toţi cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos. „Sfântul Evanghelist Matei a ales, dintre cei mulţi care puneau întrebări Mântuitorului Hristos pe tema mântuirii, un tânăr, pentru a ne arăta că tinereţea nu este un obstacol în drumul către Împărăţia lui Dumnezeu. Tânărul spune că a păstrat şi a respectat poruncile din Sfânta Scriptură, iar noi suntem înclinaţi să-l credem pentru că din respectarea poruncilor se naşte dorinţa după Împărăţia cerească. Un om păcătos care nu respectă poruncile nu are asemenea dorinţe, idealurile lui, poftele lui se circumscriu plăcerilor deşarte ale păcatului. Văzând râvna şi evlavia tânărului, Mântuitorul ridică ştacheta spre desăvârşire şi îi spune: «Dacă vrei să fii desăvârşit, du-te, vinde-ţi averile şi dă săracilor, şi vei avea astfel o comoară în ceruri. Apoi vino, urmează-Mă!» (Matei 16, 21). Examen greu, provocare deosebit de dificilă. Refuzând să-şi vândă toate bogăţiile ca să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos, tânărul anulează tot ceea ce construise în plan spiritual până atunci. Să remarcăm faptul că în tânărul bogat din această Evanghelie ne regăsim, mai mult sau mai puţin, fiecare dintre noi. Ne apropiem de Mântuitorul Hristos prin post şi rugăciune, venim la biserică, respectăm poruncile dumnezeieşti după puterea fiecăruia, dar când este vorba să renunţăm total la sinele nostru, devenim foarte reticenţi. Când Mântuitorul ne spune: «Vinde tot ce eşti (nu neapărat ce ai), dăruieşte-te total lui Dumnezeu», aşa cum zicem şi la Sfânta Liturghie: «... toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm», ei bine, atunci am dori să mai păstrăm câte ceva din plăcerile acestei lumi, nu vrem să ne rupem total de pământul de care ne-am alipit. Şi în neputinţele şi slăbiciunile noastre ne regă-sim în întrebarea ucenicilor lui Iisus: «Cine poate să se mântuiască?» (Matei 16, 25) Iar Dumnezeu ne răspunde: «La oameni aceasta e cu neputinţă, la Dumnezeu însă toate sunt cu putinţă» (Matei 19, 26). Reţinem de aici că mântuirea este darul lui Dumnezeu pentru toţi cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care din iubire pentru oameni a luat asupra Sa păcatele lumii, s-a răstignit pe cruce şi a înviat pentru a ne scoate din robia păcatului şi a morţii şi a ne dărui viaţa veşnică. Primind acest dar, să adăugăm şi noi credinţă, smerenie, dragoste şi nădejde, spre a putea deveni moşte-nitori ai Împărăţiei cereşti“, a încheiat IPS Irineu.
Sărbătoarea credincioşilor mehedinţeni din Valea Bună
În parohia mehedinţeană Valea Bună din Mehedinţi s-a organizat, duminică, 31 august, un eveniment cultural-religios deosebit pentru a marca împlinirea a 500 de ani de atestare documentară a localităţii. La orele dimineţii s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, răspunsurile stranei fiind date de către Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni pentru vrednicii înaintaşi, atât slujitori ai Sfântului Altar, cât şi locuitori ai satului. Este demn de menţionat faptul că în curtea bisericii îşi dorm somnul de veci câţiva dintre preoţii slujitori ai bisericii: Mihai Ionescu Miloteanu şi Gheorghe Miloteanu. Există mărturii referitoare şi la alţi preoţi slujitori: Eftimie, Constantin Enache Dumitru şi Dăescu Dumitru.
După Sfânta Liturghie a avut loc o dublă lansare de carte: „Valea Bună, file de monografie“, autor: prof. Tudor Răţoi, directorul Arhivelor Naţionale, filiala Mehedinţi, şi „Valea Bună, versuri“, de col. Alexandru Drăghici.
Satul Valea Bună este aşezat la aproximativ 8 km de oraşul Strehaia, face parte din comuna Voloiac şi este despărţit de aceasta de dealul ce-i poartă numele. Cât priveşte bisericuţa satului, aceasta datează din anul 1816, necesitând lucrări de renovare atât la exterior, cât şi la interior.
Biserica Mănăstirii Topolniţa a fost resfinţită
IPS Părinte Mitropolit Irineu împreună cu un sobor de ierarhi au resfinţit vineri, 29 august, de soborul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Mănăstirii Topolniţa, ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana. Din sobor au mai făcut parte IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. La acest moment unic din viaţa sfintei mănăstiri au venit să se bucure alături de obştea sfintei mănăstiri pelerini de aproape sau de departe. Au fost prezenţi vieţuitori de la mănăstiri din Eparhia Severinului şi Strehaiei şi din alte zone, dar şi pelerini din satele din apropiere sau chiar din alte judeţe. Începând cu anul 1987, biserica de zid a intrat într-un amplu proces de restaurare şi de restaurare a picturii. Biserica actuală de zid datează de la anul 1646 şi a fost reconstruită din ordinul lui Matei Basarbab de Lupu Buliga - vel căpitan de plai, pe locul fostei ctitorii a Sfântului Nicodim. Biserica are formă de cruce. Pictura realizată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore „Grecul“ şi Dima „Romanul“, a fost restaurată cu mare grijă, la ora actuală fiind cea mai veche din judeţul Mehedinţi. În ultimii ani s-au construit un corp de chilii şi un dig pentru prevenirea inundaţiilor.
De menţionat şi faptul că pentru acest eveniment Episcopia Severinului şi Strehaiei a editat un DVD despre Mănăstirea Topolniţa. (Pr. Viorel Vlăducu, diac. Gheorghe Cioiu)