Evenimente liturgice în Mitropolia Olteniei

Data: 08 Septembrie 2014

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, mai multe locaşuri de închinare au fost vizitate de arhiereii olteni, care au slujit Sfânta Liturghie. Între acestea s-au numărat mănăstirile „Icoana“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ de la Vârful lui Roman, judeţul Vâlcea.

Numeroşi credincioşi olteni au înălţat rugăciuni în sfintele locaşuri de închinare, primind totodată arhiereşti binecuvântări şi cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului sfintelor locaşuri de închinare, biserici de enorie sau mănăstiri din Mitropolia Olteniei. Aşa se face că sâmbătă, 6 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Parohia Petreşti, judeţul Gorj.

O nouă biserică pentru mehedinţenii din Marga

În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent în mijlocul parohienilor mehedinţeni din localitatea Marga, unde a sfinţit noul locaş de închinare, ridicat în cinstea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul. Istoria bisericii din Marga a început în anul 2006, când un grup de credincioşi, în frunte cu epitropul Grigore Vâjaică, au făcut demersuri ca satul lor să aibă din nou o biserică. În acel an, vrednicul de pomenire preot Gheorghe Achimescu (cel care păstorea Parohia Marga la acel moment) laolaltă cu cei din grupul de iniţiativă obţineau binecuvântarea de a ridica locaş de închinare nou. Piatra de temelie a fost pusă tot în anul 2006, dar întrucât părintele Gheorghe Achimescu a trecut la cele veşnice, de lucrări s-a ocupat un an de zile preotul Nicolae Gigină, de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, pe atunci paroh la Parohia Cireşu, în vecinătatea localităţii Marga. Din 2008, lucrările au fost coordonate de preotul Lucian Vartolomei, cel care a ocupat parohia vacantă de la Marga. După transferul părintelui Lucian într-o altă parohie, actualul preot paroh Aurelian Ghiţă s-a ocupat în ultimii ani de definitivarea lucrărilor la noua biserică, precum şi la noua clopotniţă.

Pentru osteneala depusă în toţi aceşti ani, epitropul Grigore Vâjaică a primit o „Diplomă de cinstire“, iar preotul Aurelian Ghiţă a primit rangul bisericesc de iconom. La finele momentelor liturgice, toţi cei prezenţi au trecut prin Sfântul Altar pentru a se ruga şi a săruta cu evlavie Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.

„Crucea este pentru noi medicamentul nemuririi“

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, IPS Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ de la Mănăstirea Icoana, din judeţul Gorj. La eveniment a fost prezent şi PS Nicodim. La finele slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa duminicală, subliniind în acest sens că „Sfânta Cruce este cu adevărat pom al vieţii, rod al biruinţei şi ori de câte ori privim ea, noi Îl vedem pe Mântuitorul Hristos Care s-a unit cu ea, făcându-Se una cu ea. El a făcut din Sfânta Cruce mireasa Sa, pentru ca noi, însemnându-ne cu pecetea ei binecuvântată, să biruim puterea diavolului. Cu credinţa aceasta, că Mântuitorul ne vindecă de săgeata înveninată a diavolului, facem Sfânta Cruce pe trupul nostru şi deodată iese veninul cel înfricoşat al morţii din noi. Crucea este pentru noi medicamentul nemuririi. Dacă în Vechiul Testament evreii se vindecau privind spre şarpele cel de aramă, astăzi noi ne vindecăm de muşcătura satanei privind spre Sfânta Cruce“.

Sfinte Liturghii arhiereşti la Vârful lui Roman şi Călugăreni

În ziua de duminică, 7 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ - Vârful lui Roman, Protoieria Horezu, localitatea Horezu. Cu acest prilej, cei doi arhierei râmniceni au săvârşit slujba de sfinţire a mănăstirii şi a întregului complex monahal. Mănăstirea Vârful lui Roman se află aşezată pe platoul montan, la altitudinea de 1.600 metri.

Câteva sute de credincioşi au venit la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, din localitatea Călugăreni, judeţul Olt, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a sfântului locaş şi la dumnezeiasca Liturghie, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. La finele slujbei, credincioşii au fost binecuvântaţi de arhiereul locului şi au pus la inimă cuvânt de învăţătură. (Pr. Viorel Vlăducu, diac. Ioniţă Apostolache)