Evenimentele săptămânii trecute în Biserica noastră

Data: 03 Martie 2009

Săptămâna trecută au avut loc mai multe evenimente religioase. Consiliul Naţional Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române (CNB) s-a întrunit pe 23 februarie, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa patriarhală. Organism central executiv al Sfântului Sinod şi al Adunării Naţionale Bisericeşti, CNB a analizat întreaga activitate internă şi externă bisericească pe anul 2008 sub următoarele aspecte: pastoral-misionar, social-filantropic, viaţă monahală, învăţământ teologic şi religios în şcolile publice, organizatoric, administrativ, cultural, grija pentru comunităţile ortodoxe româneşti din străinătate, relaţii cu alte culte, relaţii interreligioase şi interbisericeşti etc. În deschiderea întrunirii, Părintele Patriarh a ţinut un cuvânt prin care a făcut o sinteză a tuturor activităţilor Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

De asemenea, pe 24 februarie 2009, în Aula „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei, s-a desfăşurat şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române, organism central deliberativ pentru problemele administrative, sociale şi culturale, economice şi patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod şi câte trei reprezentanţi - doi mireni şi un cleric - ai fiecărei eparhii, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

În cadrul şedinţei a fost examinat şi aprobat Raportul general anual al Consiliului Naţional Bisericesc asupra activităţii Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008.

Ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod

Menţionăm că în zilele de 25-26 februarie, la Patriarhie s-a întrunit şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a aprobat proiectul comun al Patriarhiei Române şi Academiei Române privind elaborarea unei Istorii a monahismului românesc de la origini până azi, precum şi publicarea unei noi ediţii, completate în anul 2009, a volumului „Sfântul Vasile cel Mare. Închinare la 1.600 de ani de la săvârşirea sa“, în colecţia „Studia Basiliana“. Printre hotărârile luate, amintim, de asemenea: instituirea Duminicii părinţilor şi copiilor, în prima duminică după 1 iunie, în Patriarhia Română; instituirea Duminicii migranţilor români în prima duminică după 15 august, în Patriarhia Română; aprobarea criteriilor privind elaborarea manualelor şcolare de religie, conform noii metodologi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, precum şi a criteriilor de constituire a Comisiei Patriarhiei Române pentru evaluarea proiectelor de manuale la disciplina Religie.

De asemenea, în şedinţa de lucru din ziua de miercuri, 25 februarie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat, în unanimitate, hotărârea nr. 638/2009 în legătură cu problema noilor paşapoarte electronice care includ date biometrice.

Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.

Activităţile ierarhilor din Duminica izgonirii lui Adam din rai

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat în Duminica izgonirii lui Adam din rai, a lăsatului sec de brânză, la slujba Sfintei Liturghii oficiată în Paraclisul Reşedinţei patriarhale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, unde a ţinut un cuvânt de învăţătură.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit la Biserica „Sfântul Gheorghe“ - vechea Catedrala mitropolitană din Iaşi, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a slujit în parohia ortodoxă Sadu II, la biserica cu hramul „Sfânta Treime“, din Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu, iar IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Strîmptu, judeţul Gorj, în timp ce IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană din Timişoara.

IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, iar IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit la Mănăstirea Suceviţa.

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, PS Gherasim, Episcopul Râmnicului, a slujit la Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, PS Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în parohia Ciorani, Protopopiatul Buzău 3, iar PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, a slujit la Catedrala episcopală din Curtea de Argeş.

PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica izgonirii lui Adam din rai la Catedrala episcopală din Galaţi, PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei Hălmagiului şi Hunedoarei, a slujit în parohia „Satu Mare“, Protopopiatul Arad, iar PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat slujba duminicii lăsatului sec de brânză la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ Margina Lend din Reşiţa.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a slujit la Catedrala „Învierea Domnului“ din Oradea, PS Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Baia Mare, iar PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Mănăstirea Topolniţa, Protopopiatul Drobeta Turnu-Severin Nord, în timp ce PS Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a slujit la Catedrala episcopală „Înalţarea Domnului“ din Slobozia.

PS Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie în parohia Doboli de Jos judeţul Covasna, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a slujit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Alexandria, iar în comuna Băneasa, Protopopiatul Giurgiu, slujba duminicii lăsatului sec de brânză a fost săvârşită de PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în timp ce PS Sebastian, Episcopul Slatinei, a slujit la parohia Radomireşti, Protopopiatul Caracal.

PS Visarion, Episcopul Tulcii, a slujit la parohia Crişani, protopopiatul Tulcea, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a slujit la parohia Bobota, Protopopiatul Şimleul-Silvaniei, iar Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a slujit la biserica din satul natal Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud.

PS Vincenţiu, Episcop-Vicar Patriarhal, a slujit la Mănăstirea Antim din Capitală, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală din Capitală, iar PS Varsanufie, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a slujit la Mănăstirea Ghighiu.

PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a slujit în parohia Buda, din Protopopiatul Botoşani, PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a slujit în parohia ortodoxă Sohodol Vechi, la biserica cu hramul „Sfanta Cuvioasa Paraschiva“, din Protopopiatul Bran Zărneşti, judeţul Braşov, iar PS Irineu Bistriţeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a slujit în capela militară a Brigăzii 4 Logistică „Transilvania“, din municipiul Dej, judeţul Cluj.

PS Vasile Someşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a slujit în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, PS Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, a slujit la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Târgu Jiu, iar PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Săraca, Protopopiatul Deta, jud Timiş.

PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a săvârşit Sfânta Liturghie în duminica lăsatului sec de brânză la Mănăstirea „Buna Vestire“ - Poglet, din judeţul Bacău, iar PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, a slujit la Catedrala episcopală din Huşi.