Evenimentul editorial „Catedrala din inima Clujului”

Un articol de: Darius Echim - 03 Noiembrie 2023

În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 2 noiembrie, evenimentul „Catedrala din inima Clujului”, în cadrul căruia au fost lansate două volume apărute recent la Editura Renașterea. 

Lansările au avut loc în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar eparhial, a numeroşi clerici, teologi și credincioși clujeni.

Cele două volume lansate, „Catedrala Ortodoxă din Cluj (1923-2023). 100 de ani de la punerea pietrei de temelie” și „Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1973-2023). Întâiul episcop-vicar” au apărut la Editura Renașterea, fiind îngrijite de vicarul administrativ eparhial, pr. Dumitru Boca, și de consilierul cultural pr. Cornel Coprean. Cele două volume surprind două momente istorice importante din viața eparhiei clujene și marchează împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Catedralei Ortodoxe, respectiv o jumătate de veac de la ridicarea Eparhiei Clujului la rangul de Arhiepiscopie, a titularului ei la rangul de Arhiepiscop (Arhiepiscopul Teofil Herineanu), dar și alegerea, hirotonirea și instalarea întâiului Episcop-vicar (Arhiepiscopul Justinian Chira).

Au luat cuvântul și au prezentat noile apariții editoriale: Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române - Filiala Cluj-Napoca. La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a apreciat cele două lucrări apărute.

Evenimentul editorial, moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean, a fost completat cu un recital de vioară susținut de elevele Giulia Blenche și Cristina Necula (clasa prof. Diana Blaga) de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Proiectul „Serile culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.