Evenimentul „Patrimoniul cultural religios: «Un trecut pentru viitor»” la Alba Iulia
Arhiepiscopia Alba Iuliei a organizat simpozionul și workshopul „Patrimoniul cultural religios: «Un trecut pentru viitor»”, în contextul sărbătoririi Zilei internaționale a monumentelor istorice și siturilor, marcată anual în data de 18 aprilie de Comitetul Național Român ICOMOS (International Council on Monuments and Sites).
Evenimentul, găzduit în sala „Capernaum” a căminului bisericesc „Peregrinus” din Alba Iulia, a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru Alba. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, au luat parte specialiști și cercetători în domeniul patrimoniului cultural, preoţii protopopi din Eparhia Alba Iuliei, monahi, monahii și preoți din județele Alba și Mureș care administrează un lăcaș de cult monument istoric din categoriile A și B.
Pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a subliniat importanța evenimentului, organizat la inițiativa și prin implicarea pr. prof. dr. Virgil Bolea, inspector restaurare și conservare patrimoniu bisericesc. Au mai vorbit Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, dr. Matei Drîmbărean, director executiv în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Alba, Dan Popescu, administrator public al județului Alba, arhid. Rafael Orzeiu, consilier economic în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, și pr. prof. dr. Virgil Bolea, care au subliniat importanța colaborării dintre instituții în vederea derulării acțiunilor de conservare a patrimoniului bisericesc.
Cu acest prilej a fost vernisată expoziția „Drumul icoanei”, coordonată de Aurora Petronela Luca, consilier în cadrul Serviciului investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură din cadrul Consiliului Județean Alba.
Evenimentul a continuat cu comunicări științifice susținute de reprezentanți ai instituțiilor co-organizatoare: dr. Ana Dumitran, Aurora Petronela Luca, dr. Matei Drîmbărean, Monica Vlad, Nicolae Mărginean, conf. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, lect. univ. dr. Călin Anghel.
Specialiștii din domeniul patrimoniului cultural și reprezentanții autorităților competente au discutat despre conservarea și restaurarea patrimoniului imobil, a arhitecturii religioase a lăcașurilor de închinare, a picturii bisericești și a sculpturii bisericești în lemn sau piatră. Clericii prezenți au adresat întrebări şi au fost discutate aspecte problematice referitoare la restaurarea și conservarea patrimoniului bisericesc.