Evlavie bucureșteană către Sfânta Cuvioasă

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 15 Octombrie 2016

Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva a adus aleasă bucurie duhov­nicească și pentru miile de credincioși adunați ieri, 14 octombrie, la hramul Bisericii „Sfânta Vineri” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici.

Sute de pelerini s-au închinat ieri la veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și la părticele din moaștele mai multor sfinți ocrotitori ai parohiei. Din soborul care a slujit împreună cu PS Părinte Varlaam Ploieșteanul a făcut parte și părintele Costel Burlacu, protoiereul Protopopiatului Sector 6 Capitală. Textul Apostolului a fost rostit de domnul academician Emilian Popescu.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după rostirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a explicat sensurile pericopei evanghelice, schițând totodată atât reperele fundamentale ale vieții pilduitoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, cât și istoria mutării sfintelor ei moaște de-a lungul secolelor. „Cu secole înainte de aducerea ei la Iași, hramul ei a fost dat la multe biserici și mănăstiri. Găsim încă din secolul al XIV-lea biserici cu acest hram în Țara Făgărașului. Alexandru cel Bun a dat acest hram ctitoriei sale din Roman, capitala de Jos a Moldovei, Ștefan cel Mare a dat acest hram ctitoriei sale de la Vad, din apropierea Clujului. Vedem așadar că în toate provinciile românești Sfânta Parascheva a fost cinstită cu secole înainte de venirea ei în țara noastră. La Iași însă ea a fost cinstită în mod deosebit. Este socotită Ocrotitoarea Moldovei, însă de o bună bucată de vreme ea este considerată ocrotitoarea întregii Românii, precum și a românilor plecați în străinăte.”

După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu soborul de slujitori au săvărșit și un Parastas pentru ctitorii locașului de cult din Sectorul 6 al Capitalei.

La final, părintele paroh Nicolae Burlan a mulțumit PS Varlaam Ploieșteanul din partea întregii comunități, oferindu-i un buchet cu trandafiri. „Părintele Patriarh Teoctist, Dumnezeu să-l odihnească, în anul 2002, pe 29 septembrie, atunci când am pus temelia acestei biserici, a hotărât ca al doilea hram să fie Sfântul Antim Ivireanul, un alt sfânt foarte cinstit de români. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în urmă cu 16 ani, ne-a trimis de la Iași, la rugămintea domnului academician Emilian Popescu, racla și veșmântul cu care au fost înveșmântate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în anul 2000. De atunci evlavia credin­cioșilor care nu au putut ajunge la Iași a sporit mult la biserica noastră”, a declarat parohul Bisericii „Sfânta Vineri” din cartierul Drumul Taberei.