Evocarea Episcopului Vasile Flueraș și dublă lansare de carte
În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj‑Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 5 octombrie, un eveniment în cadrul căruia a fost evocat Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (Someșanul).
Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (Someșanul) a fost Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în perioada 1998‑2019, mutându-se la Domnul în data de 8 octombrie 2021. În cadrul evenimentului au fost lansate două cărți dedicate Preasfințitului Părinte Vasile: „Slujind lui Dumnezeu și semenilor”, volum editat și îngrijit de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu, și „Fiecare dintre noi... Preasfințitul Vasile Someșanul așa cum l‑am cunoscut”, carte semnată de pr. Ciprian Negreanu.
La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, prefectul județului Bistrița‑Năsăud, Teofil Cioarbă, numeroși clujeni.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a evocat personalitatea Episcopului Vasile, spunând că vrednicul de pomenire ierarh și‑a însușit și a pus în practică cuvântul Domnului Hristos: „Învăţaţi‑vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima” (Matei 11, 29).
„Dumnezeu să îl odihnească și nouă să ne dea râvna de a‑i călca pe urme, de a face slujba lui Dumnezeu, de a avea smerenia lui, răbdarea lui și capacitatea de jertfă pe care a avut‑o dânsul”, a spus ierarhul.
Un cuvânt evocator a rostit și Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul, care a scris prefața cărții „Slujind lui Dumnezeu și semenilor. Studii şi cuvântări”, purtând semnătura regretatului Episcop Vasile Flueraș. Cartea, apărută la Editura Renașterea, cuprinde articole și studii publicate de‑a lungul timpului de Preasfințitul Părinte Vasile, precum și teza sa de licență.
„Textele cuprinse în volum îl așază pe Preasfințitul nostru Vasile în icoana binemeritată de slujitor după chipul Slujitorului și, de aceea, și mesajul transmis este credibil și folositor pentru cei care vor să învețe meșteșugul slujirii. Este un volum al unui om iubit, din care se întrevede o personalitate frumoasă, cu deschideri practice și concrete pentru noi, cei care ne străduim să îi continuăm lucrarea pastorală bogată, dar mai ales viețuirea luminoasă, să îi păstrăm memoria, dar și să o facem lucrătoare. Îi mulțumim pentru multe, dar și pentru bucuria de a fi parte din acest proiect editorial. Le dorim tuturor cititorilor să primească prin acest volum binecuvântare de părinte de la Preasfințitul Vasile, iar lectura textelor cuprinse în el să le aducă tihnă, curaj și multă bucurie”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop‑vicar Benedict, în prefața cărții.
Au mai luat cuvântul: pr. lect. dr. Daniel Mocanu, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, cel care a editat și îngrijit volumul „Slujind lui Dumnezeu și semenilor. Studii şi cuvântări”, şi pr. Ciprian Negreanu, duhovnicul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) Cluj‑Napoca, care este autorul cărții „Fiecare dintre noi... Preasfințitul Vasile Someșanul așa cum l‑am cunoscut”, apărută la Editura „Pietrele vor vorbi”.
În cadrul serii, Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților din Campusul Universitar Hasdeu, dirijat de Doina Costin, și Grupul vocal‑instrumental „Prieteni de poveste” din cadrul Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Români (ATCOR) Cluj au susţinut un recital muzical.
Evenimentul a fost moderat și prezentat de dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului.