Evocarea părintelui Ilie Ilisei la Muzeul „Ion Irimescu“ din Fălticeni

Data: 27 Mai 2009

Sâmbătă, 30 mai 2009, la Muzeul „Ion Irimescu“ din Fălticeni va avea loc lansarea cărţii „Osteneli sacerdotale“, a scriitorului Grigore Ilisei Lucrarea, apărută anul acesta la Editura „Princeps Edit“ din Iaşi, adună omilii, cuvinte de învăţătură, gânduri pastorale şi rostiri ale contemporanilor despre preotul Ilie Ilisei, unul dintre cei mai cunoscuţi slujitori ai Bisericii din ţinutul Fălticenilor.

Părintele Ilie Ilisei s-a născut lângă Fălticeni, în satul Mălini, locul unde a văzut lumina zilei şi poetul Nicolae Labiş. Trecut la Domnul în anul 1985, dacă ar fi trăit, el ar fi împlinit în acest an 95 de ani. Cartea cuprinde în paginile ei şi lucrarea de licenţă a părintelui Ilisei, care are drept temă îngrijirea bolnavilor. Titlul ei este „Tratarea pastorală a bolnavilor“ şi vorbeşte despre comportamentul preotului înaintea omului aflat în suferinţă, pentru a reuşi apropierea lui de Dumnezeu, precum şi alinarea suferinţelor lui.

Cunoscut de personalităţi culturale şi ecleziastice

Gândul de a tipări această carte aparţine fiului preotului, scriitorului, omului de radio şi de televiziune Grigore Ilisei, care a adunat predicile şi cuvintele de învăţătură rămase de la tatăl său. În partea a doua a volumului, autorul a strâns aducerile-aminte ale personalităţilor culturale şi ecleziastice care l-au cunoscut îndeaproape pe vrednicul preot din Fălticeni. Sunt prezente evocările mai multor slujitori ai Bisericii, precum cea a arhim. Timotei Aioanei, dar şi a unor profesori universitari, scriitori, între care şi cea a academicianului Constantin Ciopraga, de curând trecut la Domnul, fost coleg de liceu cu părintele Ilisei, sau a scriitorilor Nicolae Turtureanu şi Horia Zilieru.

Cartea prezintă lucrarea misionară şi râvna neobosită a acestui preot, care a avut vocaţia de ctitor, de ziditor. El a construit sau refăcut câteva biserici şi case parohiale pe unde a slujit, cu precădere la Stânişoara, mai ales în ultimii 30 de ani ai vieţii sale, în parohia Fălticenii Vechi din oraşul cu acelaşi nume. (A. PĂUNOIU)