Evocarea preotului Alexandru Isvoranu

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 22 Aprilie 2015

Foaierul Bibliotecii judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a găzduit marţi, 21 aprilie, un eveniment cultural de înaltă ţinută academică. Preotul profesor Alexandru Isvoranu, cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Craiova, a fost evocat de conducerea instituţiei, cu prilejul împlinirii a 62 de ani de viaţă.

La împlinirea a 62 de ani, pr. prof. univ. dr. Alexandru Isvoranu a fost evocat la Biblioteca judeţeană din Cetatea Băniei. Înconjurat de apropiaţi, colegi şi prieteni, venerabilul sacerdot a fost prezentat, dimpreună cu scrierile sale, mediului cultural craiovean. Evenimentul, intitulat sugestiv „Personalităţi ale culturii doljene“, a fost marcat prin expunerea operei scrise a părintelui profesor. Iniţiativa i-a aparţinut domnului dr. Lucian Dindirică, director al Bibliotecii judeţene, fost student al părintelui profesor.

„Doamne, dacă-am scris o carte,/ Dă-mi putere să mai scriu“

În deschidere, organizatorii au prezentat biografia şi opera părintelui profesor, accentuând preocuparea şi pasiunea sa pentru studiul Vechiului Testament. La rândul său, pr. prof. Alexandru Isvoranu a mulţumit organizatorilor pentru frumoasa prezentare şi pentru grija şi interesul arătat pentru promovarea teologiei biblice în viaţa culturală a oraşului. „Este pentru mine o mare şi plăcută surpriză, o expoziţie de carte cu exponate din cărţile pe care am reuşit să le scriu până în acest moment aniversar. Este un act cultural care pe mine mă onorează şi totodată mă obligă să nu mă opresc aici. Dacă pe vremuri cronicarul spunea că «nu e lucru mai de folos decât cetitul cărţilor», aş spune să scrisul cărţilor este de folos de două ori: o dată pentru cel care cercetează, citeşte, îşi aduce aportul său şi are ca rezultat scrierea cărţilor, are un mare folos şi bucurie sufletească, apoi, al doilea folos îl au cei care beneficiază de lectura lor. Pohta ce-am pohtit a fost de când eram copil să pot citi cât mai mult: literatură, istorie, teologie. Pohta scrisului a apărut mai târziu. Aşa era şi firesc. Este astăzi un prilej de mare bucurie, dar şi unul de bilanţ. Bucuria ar fi întregită, cu deosebire, dacă proiectele, gândurile în domeniul cercetării şi scrisului de cărţi se vor putea împlini în viitor. Am scris în urmă cu câţiva ani, ca dedicaţie pe o carte oferită unui coleg din facultate, următoarele rânduri: «Doamne, dacă-am scris o carte,/ Dă-mi putere să mai scriu,/ Să fac şi altora parte,/ Din talant, cât mai sunt viu». Este un vis, o dorinţă şi o rugă. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“, a încheiat pr. prof. Alexandru Isvoranu.

Repere biobibliografice

Părintele profesor Alexandru Isvoranu s-a născut la data de 19 aprilie 1953, în localitatea Borăscu, judeţul Gorj, din părinţii Ion şi Maria, creştini evlavioşi, cu frică de Dumnezeu. Alături de cei 10 fraţi ai săi, părintele Alexandru a fost crescut şi educat în duhul credinţei strămoşeşti, în dragoste creştinească, în respect faţă de învăţătură şi muncă. Cursurile primare le-a urmat în localitatea natală. În anul 1968 a intrat la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, pe care l-a absolvit în anul 1973. În perioada 1973-1977 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. În perioada 1978-1992 a revenit în calitate de profesor la Seminarul Teologic din Craiova. Din anul 1992 funcţionează ca şi cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. Din anul 2000 este doctor în studiul Vechiului Testament. În prezent, pr. prof. Alexandru Isvoranu este preot paroh la Parohia „Sfântul Spiridon“ din Craiova.

În ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, realizările părintelui profesor au fost rodnice: 9 cărţi de unic autor, 3 cărţi în colaborare şi peste 50 de studii şi articole de specialitate, cu precădere în domeniul Vechiului Testament. Dintre cele mai importante titluri apărute sub semnătura distinsului sacerdot amintim: „Comentariu la Psalmul 50“ (Ed. Sitech, Craiova, 1999), „Aspecte filologice privind traducerea cărţii Rut“ (Ed. Universitaria, Craiova, 2000), „Limba Ebraică. Elemente gramaticale“ (Ed. Universitaria, Craiova, 2000), „Cartea Rut“ (Ed. Universitaria, Craiova, 2001), „Profeţii vechi şi profeţii nescriitori“ (Ed. Universitaria, Craiova, 2006), „Vechiul Testament în preocuparea teologilor români“ (Ed. Universitaria, Craiova, 2006), „Exegeza Vechiului Testament în viziune patriastică“ (Ed. Universitaria, Craiova 2010) etc.