Evocarea satului românesc în cadrul Protopopiatului Galaţi
Lucrările conferinţei pastoral-administrative a Protopopiatului Galaţi au avut loc marți, 8 octombrie. Tema întrunirii a fost „Restaurarea patrimoniului bisericesc în timpul regimului comunist, prin înţeleapta lucrare pastoral-misionară a Patriarhului Iustin Moisescu”.
Prima parte a conferinţei s-a desfăşurat în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Odaia Manolache, judeţul Galaţi. Aici a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către preoții Cercului misionar numărul 6 al Protopopiatului Galaţi. La final au fost pomenți patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi preoţii, învăţătorii şi conducătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi trecuţi la cele veşnice.
În continuare, în centrul social al Parohiei Odaia Manolache s-au desfăşurat lucrările propriu-zise ale întrunirii. La eveniment a participat şi delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, părintele Gelu Aron, consilier administrativ-bisericesc eparhial.
După susţinerea referatului tematic, au fost prezentate ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod, precum şi Regulamentul organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române şi Regulamentul administrării bunurilor bisericeşti. De asemenea, părintele consilier a anunţat aducerea la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul de la Mănăstirea Căldăruşani la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an.
Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească.
În contextul Anului omagial al satului românesc, în clădirea Căminului cultural din localitate a fost organizat un program cultural-artistic în care membrii Grupul de copii „Vlăstare ostăşeşti” din localitatea Şiviţa, judeţul Galaţi, şi ai Grupului folcloric „Glasul odăieşilor” din localitatea Odaia Manolache, îmbrăcaţi în portul tradiţional al zonei, au prezentat cântece şi dansuri populare româneşti. Cu acest prilej, a fost amenajată şi o expoziţie de artă populară, cu obiecte vechi tradiţionale din gospodăriile ţărăneşti, articole vestimentare, fotografii şi ţesături.