Examen de admitere pentru stagiatură
19 ucenici care au efectuat integral perioada de practică în vederea înscrierii la examenul de admitere pentru stagiatură dau în zilele de 27 şi 28 martie probele. Examenul de admitere pentru stagiatură este organizat de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.
Anual, în vederea calificării pictorilor bisericeşti, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române organizează examene de admitere pentru parcurgerea etapelor regulamentare (ucenicia, stagiatura), respectiv examene de autorizare şi de promovare. În zilele de 27 şi 28 martie, la Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Capitală, 19 ucenici, care au efectuat integral perioada de practică pe şantierele de pictură bisericească deschise cu aprobarea Comisiei de Pictură Bisericească, s-au înscris la examenul de admitere pentru stagiatură. Examenul constă în trei probe de desen şi culoare, şi anume: un studiu anatomic al corpului omenesc, tratat în stil bizantin; un portret în mărime naturală, tratat în stil bizantin; o compoziţie cu subiect religios. „Primele două probe urmăresc capacitatea candidatului de a surprinde proporțiile şi expresivitatea formelor anatomice umane, iar prin cea de-a treia probă, care presupune elaborarea unei compoziții cu subiect religios, cum ar fi icoana praznicar, sunt evaluate cunoștințele iconografice, stăpânirea elementelor compoziționale și a limbajului plastic specific. Conform Regulamentului de organizare și funcționare al Comisiei de Pictură Bisericească, notarea se face de la 1 la 10 și sunt declarați admiși candidații care au obținut cel puțin media generală 6,00. Candidații respinși se pot înscrie la o nouă sesiune de examinare doar după efectuarea unei perioade de practică de minimum 90 de zile lucrătoare. De asemenea, obținerea calificativului «Respins» de trei ori duce la pierderea dreptului de reexaminare”, a precizat consilierul patriarhal Nicolae Hriţcu - secţia „Patrimoniu religios” a Sectorului Cultură şi patrimoniu religios.
Potrivit Regulamentului pentru organizarea și funcționarea Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, candidaţii admişi ca stagiari îşi desfăşoară activitatea (stagiatura) pe şantierele de pictură bisericească din cuprinsul Patriarhiei Române, aprobate de Comisia de Pictură Bisericească, şi sunt încadraţi de către pictorul îndrumător de stagiari prin contract de muncă sau de prestări servicii. Durata stagiaturii este de minimum 300 de zile pe şantiere repartizate de Comisia de Pictură Bisericească, din care 200 de zile pe un şantier de „pictură din nou” şi 100 de zile pe un şantier de restaurare, pentru dobândirea noţiunilor teoretice şi a deprinderilor practice de restaurare.