Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat miercuri, 8 decembrie 2021, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au participat 12 candidați, fii duhovnicești ai eparhiei.
Comisia de examinare, formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din părinți consilieri de la Centrul eparhial, a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele specifice mai multor domenii de studiu teologic.
„Arhiepiscopia organizează în timpul unui an aproximativ trei sau patru sesiuni ale acestui examen. În jur de 80 de teologi au candidat anual în ultima perioadă, ceea ce arată mai ales efervescența unei vieți bisericești active, a unei lucrări și dorințe de a împlini cuvântul Mântuitorului, răspunzând chemării de a fi propovăduitori ai Evangheliei. Acești tineri doresc să fie asemenea celor care, lăsându-le pe toate, L-au urmat pe Mântuitorul, fiindcă El are cuvintele vieții veșnice. Urmarea Sa este cel mai mare privilegiu. Într-o lume în care căutăm privilegii, în care ne dorim diferite lucruri care ne sunt sau nu de folos, urmarea Domnului este cel mai important lucru. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spunea că nici o demnitate din lumea aceasta nu este mai de preț decât slujirea Sfântului Altar”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Diaconul Eugen Maftei, consilier eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă bucureșteană, a vorbit despre această sesiune a examenului: „Astăzi s-a desfășurat ultima sesiune din anul curent a acestui examen, la care s-au înscris 12 candidați. Le-au fost evaluate cunoștințele teologice, teoretice și practice, care au fost dobândite în timpul anilor de studiu. Dincolo de acestea, comisia dorește să vadă și felul în care candidații înțeleg misiunea preoțească la care sunt chemați și își pot asuma responsabilitățile pentru slujirea pe care urmează să o desfășoare”.
Examenul de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru candidații care vor obține media între 7,00 și 8,99 și doi ani pentru cei care vor obține cel puțin media 9,00.