Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 15 Martie 2022

În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat marți, 15 martie 2022, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au participat 21 de candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condiţiile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti necesare.

Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești și din părinți consilieri de la Centrul eparhial, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candida­ții au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic. „Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat astăzi prima sesiune a examenului de capacitate preoțească din anul 2022. De obicei sunt organizate trei sau patru astfel de sesiuni pe an. Au fost prezenți 21 de candidați, dintre care 2 monahi. Acest examen constă într-o probă scrisă și una orală. În cadrul primei probe, candidații trebuie să dezvolte câteva subiecte care țin de admi­nis­trația bisericească, tematica regăsindu-se într-un îndrumător bisericesc special care adună cele mai importante teme care țin de acest domeniu. La examinarea orală, can­didații dezvoltă subiecte care privesc catehetica, omiletica, dreptul bisericesc, liturgica și muzica bisericeacă, fiecare din aceste discipline fiind deosebit de importantă pentru fiecare slujitor al Sfântului Altar. Un astfel de examen este o treaptă pe care toți cei care doresc să îm­brățișeze slujirea Bisericii, a Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să o parcurgă, arătând calitățile care îi recomandă. Din experiența unor astfel de examene constatăm că foarte mulți tineri care doresc să devină preoți și-au format deja o bogată cultură teologică și laică”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Despre necesitatea desfășurării acestui examen și despre condițiile de participare a vorbit și părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ-bisericesc: „Cei care doresc să se înscrie la examenul de capacitate preoțească organizat de Arhiepiscopia Bucureștilor trebuie să fie, în primul rând, fii duhovnicești ai eparhiei. În al doilea rând, aceștia trebuie să fie licențiați în teologie. Valoarea acestui examen și necesitatea lui constau în faptul că, odată promovat, el atestă că teologul care l-a susținut deține cunoștințele teologice necesare ocupării unui post clerical și posedă mai multe abilități de ordin organizatoric și practic, reușind să le transpună pe toate acestea în activitatea practică. După promovarea examenului de capacitate preoțeas­că, teologul poate candida pentru ocuparea unui post clerical vacant din cadrul eparhiei: fie un post de diacon în mediul urban, fie un post de diacon sau de preot în mediul rural”.

Rezultatul examenului de capacitate preoţească are valabilitate de un an pentru cei care obţin o medie a celor două probe între 7,00 şi 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.