Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Bucureştilor
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada februarie-martie 2010, în Arhiepiscopia Bucureştilor s-a desfăşurat concursul de capacitate preoţească. La examenul din această sesiune s-au înscris 89 de candidaţi proveniţi dintre mireni, precum şi 32 de monahi din mănăstirile importante ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Examenul de capacitate s-a desfăşurat în mai multe etape. După depunerea dosarelor în perioada 22 februarie - 5 martie, a urmat examenul psihologic la 16 martie, iar proba scrisă şi cea orală s-au desfăşurat luni şi marţi.
Bibliografia obligatorie pentru candidaţi a fost "Îndrumătorul administrativ bisericesc" sau "Ghidul practic pentru examenul de capacitate preoţească. Administrarea parohiei şi a mănăstirii", iar media generală de promovare a acestui examen este minimum 7.
La acest examen s-au înscris 89 de candidaţi, absolvenţi de studii teologice universitare, dar la proba psihologică s-au prezentat 82, iar la cea scrisă 80, dintre ei promovând doar 48.
Ultima probă a examenului, cea orală, avut loc ieri, comisia de examinare fiind condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Părintelui Patriarh.
"Un element aparte, de o importanţă deosebită în cadrul acestei examinări, e testarea psihologică a candidaţilor. Preoţii trebuie să lucreze cu diferite categorii de credincioşi, de aceea trebuie să fie apţi din punct de vedere psihologic şi deplin sănătoşi. Dacă au anumite probleme psihice, acestea le pot afecta, pe parcurs, misiunea pe care o vor desfăşura. Cei care nu l-au promovat sunt declaraţi inapţi pentru desfăşurarea unor activităţi pastoral-misionare şi sunt îndrumaţi să se orienteze către alte activităţi, pentru a fi de folos lor şi celor din jurul lor, ca nu cumva să-şi greşească drumul în viaţă şi ca să nu dezorienteze şi pe alţii. Examenul de capacitate preoţească este o probă de maturitate. Unii dintre candidaţi au valorificat, dar alţii au neglijat darurile şi talanţii cu care i-a înzestrat Dumnezeu. Acest examen nu este nicidecum o formalitate, iar candidaţii îl tratează cu foarte multă seriozitate. De aceea, transmitem tuturor celor ce doresc să se înscrie la examenul de capacitate să-l abordeze cu seriozitate, fiindcă îi va ajuta pe viitor şi se vor putea implica în diverse activităţi pastoral-misionare. Pregătirea teologică nu încetează cu terminarea studiilor, ci trebuie să fie una continuă", ne-a declarat părintele Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
"Eficacitatea acestui examen se regăseşte în misiunea Bisericii în societate"
La acest examen s-au înscris, pe lângâ candidaţii proveniţi dintre mireni, şi 32 de monahi din mănăstirile importante ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, prezentându-se 30 şi promovând proba scrisă 20 dintre aceştia.
"Acest examen este foarte important deoarece reflectă calitatea cunoştinţelor acumulate în timpul studiilor, iar rezultatele îi certifică pe candidaţi sau îi recomandă pentru această slujire. Această verificare este cu atât mai importantă cu cât slujirea preoţească din vremea noastră este mult diferită de cea dinainte de 1989. Preotul dar şi ieromonahul din mănăstire trebuie să răspundă mai multor provocări. Oamenii care vin la mănăstire provin din medii diferite şi de aceea slujitorii mănăstirii trebuie să fie pregătiţi pentru a răspunde la toate întrebările lor. Aşadar, eficacitatea susţinerii acestui examen se regăseşte în misiunea Bisericii în societate", ne-a spus părintele Arhim. Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Două sesiuni de examene
George Topală, un tânăr absolvent de studii teologice, care doreşte să devină slujitor al Sfântului Altar, ne-a vorbit, de asemenea, despre importanţa acestui examen pentru viitoarea misiune a tinerilor teologi: "Examenul de capacitate preoţească, pe lângă faptul că este un examen obligatoriu pentru a intra în slujirea preoţească, este o noutate în privinţa învăţăturii legate de misiunea Bisericii şi de actualitatea în desfăşurarea acesteia. Am învăţat pentru acest examen lucruri folositoare atât pentru viitoarea muncă şi slujire a preotului cât şi pentru credincioşi. Chiar dacă nu aş ajunge preot, cred că aceste cunoştinţe îmi vor fi de mare ajutor."
Examenul de capacitate preoţească se desfăşoară în două sesiuni, cea de primăvară, în martie, şi cea de toamnă, în septembrie, iar candidaţii au posibilitatea să se pregătească în vederea susţinerii acestui examen şi, după aceea, a candidării pentru ocuparea unui post vacant din Arhiepiscopia Bucureştilor. Examenul are valabilitate un an de zile, perioadă în care candidatul care l-a promovat îşi poate depune dosarul de candidatură ori de câte ori sunt scoase la concurs posturi vacante.