Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sibiului
Amânată din cauza măsurilor de protecție impuse de autorități pentru a împiedica răspândirea noului tip de coronavirus, prima sesiune a examenului de capacitate preoțească din acest an din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc marți, 16 iunie.
Examenul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, unde spațiul generos a permis organizarea probelor în deplină concordanță cu prevederile stării de alertă.
La această sesiune a examenului de capacitate preoțească s-au înscris 18 candidați, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Sibiului, care au susținut o testare psihologică, un examen scris din Teologia Dogmatică și Spiritualitate Ortodoxă, precum și probe orale din Teologia Liturgică, Omiletică și Catehetică, precum și Administrație bisericească.
„Candidații au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, președintele comisiei de examinare, un subiect pentru examenul scris, un subiect adecvat pentru această perioadă și zbaterilor din cadrul Bisericii și al comunităților ecleziale. Subiectul pe care l-au avut de tratat se referă la Taina Sfintei Împărtășanii, «hrana și șansa vieții veșnice». Examenul de capacitate preoțească are o valabilitate de un an pentru candidații care obțin nota peste șapte și de doi ani pentru cei care obțin nota peste 9,01”, ne-a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală.
Comisia de evaluare a candidaților a fost formată din membri ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, precum și din cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu. „La acest examen participă absolvenți ai facultății noastre din anii trecuți care doresc să slujească Biserica intrând în cler. Acest examen este o precondiție pentru a candida pentru obținerea unui post de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului”, ne-a spus decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. dr. Daniel Buda.
În cadrul aceleiași sesiuni, candidații au susținut și examenul pentru primirea hirotesiei întru duhovnic. La examenul de capacitate preoțească, media de admitere trebuie să fie peste nota șapte.