Examen de capacitate preoțească la București
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat miercuri o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. Examenul a avut loc în sala de conferințe a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București şi a fost prezidat de o comisie condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După afișarea rezultatelor la proba scrisă, candidații au susținut proba orală.
Examenul de capacitate preoțească este organizat mai des în Arhiepiscopia Bucureștilor, cu un număr mai mic de candidați, pentru o mai bună evaluare a cunoștințelor acestora și a nivelului de pregătire în vederea slujirii preoțești. La acest examen al maturității cunoștințelor teologice se înscriu candidați care stăpânesc noțiuni de teologie și de administrație bisericească, din dorința de a deveni slujitori ai altarelor Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor. „Sesiunea examenului de capacitate preoțească din luna mai a anului 2018 se desfășoară conform metodologiei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și este prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Prima probă este cea scrisă, iar candidații au de rezolvat șapte subiecte notate corespunzător baremului de corectare. Urmează proba orală, unde sunt evaluate cunoștințele lor de liturgică și tipic, pastorală, omiletică și drept canonic. Pentru fiecare dintre candidați este un examen al maturității, pentru că prezintă în fața comisiei cunoștințele dobândite și experiența acumulată în vederea obținerii unui post clerical în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Comisia urmărește nivelul cunoștințelor, al experienței și capacității prin care acești candidați pot ulterior să-și desfășoare activitatea pastoral-misionară, social-filantropică și educațională într-o parohie. Toate acestea au fost învățate în școlile de teologie și experimentate prin activitatea fiecăruia la strană sau la catedra profesorului de religie”, ne-a declarat pr. lect. dr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din comisia de evaluare fac parte profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și membri ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a publicat de curând cea de-a treia ediție a volumului „Îndrumător administrativ bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoțească, administrarea parohiei și a mănăstirii”.
Examenul de capacitate preoțească are două probe - scris și oral - și a fost precedat de testarea psihologică. Media de promovare este minimum 7,00, cu nici o notare parţială - la proba scrisă sau orală - sub 6,00. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an (pentru cei care vor obţine media între 7,00 şi 8,99) şi 2 ani (pentru cei care vor obţine cel puţin media 9,00).