Examen la Sibiu pentru gradul I în preoţie

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Noiembrie 2013
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu găzduieşte în perioada 13-14 noiembrie examenele finale pentru obţinerea gradului I profesional în preoţie. Susţinerea publică a lucrărilor de grad se face în prezenţa profesorilor îndrumători, iar comisia este prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
 
La examenul din acest an s-au înscris 42 de candidaţi, proveniţi din parohiile mai multor episcopii sufragane Mitropoliei Ardealului. Susţinerea publică a lucrării de grad elaborată sub coordonarea unui cadru didactic de la facultatea sibiană este ultima etapă a parcursului de un an de zile a preoţilor candidaţi în vederea obţinerii celui mai înalt grad profesional. În acest răstimp, preoţii au participat la cursuri speciale, au primit vizita chiriarhului în parohie, sau a profesorului îndrumător, iar lucrarea academică elaborată trebuie să-şi găsească latura practică în activitatea pastoral-misionară a preotului. La susţinerea publică a lucrărilor de grad, comisia de evaluare este formată din mai multe cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, între care şi decanul instituţiei, pr. prof. dr. Aurel Pavel, alături de consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa.  

Înaltă pregătire teologică

După susţinerea fiecărei lucrări elaborate, profesorul îndrumător prezintă un referat de  evaluare, iar membrii comisiei adresează întrebări pe marginea celor prezentate de candidat. 
 
„Lucrările au fost realizate pe baza cercetării academice în Teologie, dar o latură importantă este cea de aplicabilitate, pentru că munca lor trebuie să le fie de folos în pastoraţie. După un efort susţinut, de mai bine de un an, preoţii îşi prezintă acum lucrarea în prezenţa profesorilor îndrumători şi a secretarului acestei comisii, părintele consilier Savu Popa. Toţi candidaţii s-au străduit să-şi reîmprospăteze cunoştinţele de Teologie, fiecare în domeniul în care şi-a elaborat lucrarea. Ne bucură faptul că lucrările sunt realizate la un nivel înalt şi că preoţii n-au rupt legătura cu cercetarea şi studiul. Pregătirea lor asiduă ne bucură pe noi, dar şi pe ierarhii din eparhiile de unde provin candidaţii“, ne-a spus pr. decan Aurel Pavel. După examenul din aceste două zile, fiecare eparhie va primi un tabel cu rezultatele obţinute de candidaţi, însoţite de certificatele de absolvire a cursurilor de grad I profesional în preoţie.