Examen pentru gradul I clerical la București
Peste 200 de preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și din eparhii sufragane Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, au participat vineri, 31 august, la examenul privind obținerea gradului I profesional clerical. Delegatul Patriarhului României la acest examen a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Examenul pentru obținerea gradului I profesional în preoție a avut loc în Sala „Colloquium” a Palatul Patriarhiei și a constat în prezentarea unor lucrări științifice dedicate unei teme de actualitate din punct de vedere religios.
„Tema generală a acestui colocviu este corelată cu aniversarea Anului Centenar al Marii Uniri, fiind intitulată «Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la făurirea unității naționale de-a lungul timpului până la Marea Unire din 1918». Față de această temă generală, preacucernicii preoți au alcătuit lucrări științifice în care au cercetat, au dezbătut anumite aspecte legate de rolul Bisericii Ortodoxe Române, ca Biserică națională, în făurirea unității naționale, care s-a implicat prin clerul și credincioșii ei la înfăptuirea acestui deziderat al românilor. În general, unitatea este corelată nu numai cu ideea națională, ci și celelalte valori care definesc un neam, și anume limba și credința. Față de aceste aspecte, preacucernicii preoți au cercetat modul în care Biserica Ortodoxă Română s-a implicat instituțional de-a lungul timpului, pentru a pregăti și mai apoi pentru a desăvârși realizarea actului Marii Uniri din 1918. De asemenea, au fost interesante și cercetările legate de anumite personalități ecleziale pe care preoții le-au prezentat în cadrul lucrărilor cercetate și care sunt de un real folos, pentru a arăta că au fost clerici importanți din sânul Bisericii: mitropoliți, episcopi, preoți, care au avut un merit deosebit în pregătirea și desăvârșirea acestui ideal al unității românilor”, a precizat pr. conf. univ. dr. David Pestroiu, consilier la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Examenul pentru obținerea gradului I profesional clerical a fost organizat sub formă de colocviu și împărțit în două comisii. Membrii celor două comisii au fost formate din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, între care și părintele consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cele două comisii au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
De asemenea, în comisii au făcut parte și preoții profesori coordonatori ai lucrărilor științifice prezentate în vederea dobândirii gradului I profesional clerical.
Gradul I profesional clerical se obține, la cerere, după cel puțin 10 de ani de vechime în preoție, respectiv 4 ani de la promovarea examenului pentru gradul II profesional clerical.