Examene online la Facultatea „Justinian Patriarhul” din Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 09 Mai 2020

În contextul stării de urgență, Consiliul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a luat unele hotărâri cu privire la organizarea și susținerea examenelor de finalizare a studiilor pentru promoția iunie 2020. Evaluarea studenților pentru semestrul al doilea și susținerea examenelor finale se vor face exclusiv online. Festivitatea de absolvire cu depunerea jurământului se va desfășura în condiții speciale, pe o platformă de comunicare prin internet.

Pentru că nu se pot întruni condițiile necesare desfășurării examenelor în sălile de curs, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București au fost anulate formele de evaluare orală a materiei însușite pentru examenele de finalizare a studiilor. Întrucât nu se poate asigura extragerea aleatorie a subiectelor, anii terminali vor susține examenul final online, și va consta doar în susținerea tezei de licență sau disertație. De asemenea, candidații se vor înscrie la examene tot online. „Maniera de examinare este aprobată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și s-a obținut și aprobarea Universității din București. Toată această sesiune a examenului de absolvire se va reduce la prezentarea tezei de licență, respectiv a disertației în cazul celor care termină masterul. S-au organizat comisii de câte trei profesori, președintele fiecărei comisii fiind unul dintre îndrumătorii de licență, secondat de alți doi profesori. Comisiile sunt aprobate de Consiliul facultății și vor fi aprobate și de Senatul Universității. Bineînțeles, examenele pentru fiecare program de studiu se vor desfășura în zile diferite. Media va fi făcută în urma prezentării lucrării, existând și un referat întocmit de către coordonator, iar ceilalți doi profesori vor avea rolul de a oferi o notă pentru modul în care s-a prezentat studentul sau masterandul respectiv în momentul în care a susținut disertația. Nota finală o va constitui doar pre-zentarea acestei lucrări, fără altă formă de evaluare. Inițial, noi aveam un examen foarte greu de gestionat, pentru că presupunea ascultarea din cel puțin opt discipline fundamentale din toţi cei patru ani de studiu, exista o tematică, o bibliografie consistentă, iar fiecare disciplină avea între trei și cinci subiecte, care în mod nor-mal erau trase la sorți. Fiecare student, când ar fi intrat în sală, ar fi tras un bilet din acele materii. Acest examen era foarte greu de gestionat online, drept care am renunțat la această manieră de examinare ca să putem simplifica lucrurile”, ne-a spus părintele prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății „Justinian Patriarhul”. 

În preajma sesiunii de examene, părintele decan a transmis și un gând de încurajare tuturor studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din București. „Ușor nu este nici pentru profesori, și nici pentru studenți. Nădejdea este la Dumnezeu întotdeauna și El ne dă tăria să putem trece peste obstacole. În viața noastră apar astfel de hopuri, și nu este deloc confortabil, dar viața trebuie să continue, drept care transmit gândul meu de încurajare tuturor studenților. Nu trebuie să se teamă, lucrurile s-au simplificat foarte mult. Într-adevăr, este o situație nedorită, dar gândul nostru a fost acela de a ieși în întâmpinarea studenților noștri, așa cum au făcut toate facultățile. Nu suntem singurii care au luat aceste măsuri, dar ne-am adaptat foarte repede și suntem printre primele facultăți care au adop-tat platformele online. În aceste două luni de izolare, studenții au beneficiat de cursurile noastre pe aceste platforme, drept care sunt sigur că vor veni cu încredere și curaj la examenul acesta, fără să se teamă și cu fruntea sus”, a mai spus părintele profesor Ioan Moldoveanu. 

Pentru examenele din semestrul al doilea, evaluarea studenților din ceilalți ani de studiu se va desfășura pe grupe pe o platformă online, cadrele didactice anunțând în prealabil forma concretă a examinării aleasă din cele două variante disponibile: examen oral pe platformă online sau evaluarea unor lucrări pe o temă dată, transmise prin medii electronice. 

Notele vor fi trecute în cataloage online, urmând să fie predate în format fizic, conform dispozițiilor primite de la Universitatea din București, atunci când vor fi permise deplasările.