Examene pentru pictorii bisericeşti
Membrii Comisiei de pictură a Patriarhiei Române s-au întrunit ieri, 29 septembrie, în cadrul unei şedinţe, pentru a analiza diferite devize, licitaţii de pictură şi probleme semnalate în teritoriu. La finalul şedinţei a avut loc examenul de promovare, de recuperare a autorizaţiei de pictor bisericesc şi de obţinere a atestării în pictura murală, respectiv în restaurare pictură pe lemn.
Şedinţa Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române a avut pe ordinea de zi spre analiză şi aprobare mai multe lucrări decât de obicei, întrucât întrunirea membrilor a avut loc după încheierea perioadei de vacanţă. „Este o şedinţă bogată faţă de cele de până acum pentru că sunt foarte multe probleme de rezolvat, şi anume multe lucrări de aprobat, o serie de devize, de licitaţii de pictură a bisericilor, de licitaţii la monumente istorice şi desfăşurarea lucrărilor la cele care au fost deja contractate şi au ridicat anumite probleme. De asemenea, ne-am confruntat şi cu situaţii în care am constatat că există un progres în ceea ce priveşte respectarea statutului Comisiei de pictură bisericească în eparhiile din ţară“, a precizat pr. prof. dr. Nicolae Necula, membru al Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române.
După încheierea şedinţei, au avut loc examenele de promovare de la stadiul de ucenic la cel de stagiar, de recuperare a autorizaţiei de pictor bisericesc şi de obţinere a atestării în pictura murală, respectiv în restaurare pictură pe lemn. „La sediul Cancelariei Comisiei de pictură bisericească a avut loc examenul de trecere de la etapa de ucenicie la cea stagiatură, la care au participat cinci candidaţi, care au solicitat acest lucru şi care au avut de susţinut o probă practică de desen cu tematică religioasă. Un alt examen a fost cel de recuperare a autorizaţiei de pictor bisericesc pentru cei care nu au mai lucrat în ultimul timp. În acest sens, am analizat lucrările de pictură din nou ce sunt executate de către ei la biserica din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene al Statului-Major al Forţelor Aeriene Române, pentru a vedea în ce măsură capacităţile lor corespund executării unor picturi estetice şi religioase într-un asemenea ansamblu, dar şi modul în care lucrările realizate de către mai mulţi pictori au unitate deplină, atât dogmatic, cât şi stilistic“, a spus pictorul restaurator Grigore Popescu-Muscel, membru al Comisiei de pictură bisericească.
Examinarea candidaţilor pentru obţinerea autorizaţiei în pictură murală şi restaurare pictură pe lemn a avut loc la Biserica „Sfânta Ecaterina“, paraclisul universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. „Au fost examinaţi ucenicii şi stagiarii care au susţinut proba practică în vederea atestării în pictură murală şi în restaurare pictură pe lemn. Candidaţii la restaurarea picturii murale au trebuit să îndepărteze repictările făcute de trei sau patru ori până s-a ajuns la pictura originală, iar candidaţii la restaurarea picturii pe lemn au lucrat la punerea în valoare a catapetesmei acestui paraclis“, a mai precizat pictorul restaurator Grigore Popescu-Muscel.