Examenul de licenţă în Arhiepiscopia Timişoarei
La Centrul eparhial din Timişoara au avut loc ieri susţinerea examenului de licenţă şi depunerea jurământului de credinţă pentru studenţii teologi care au urmat cursurile Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, promoţia 2009-2013.
Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. Marţi a avut loc proba scrisă a examenului de licenţă la disciplina teologie dogmatică, iar joi teologii timişoreni şi-au susţinut lucrările de licenţă în faţa comisiei, formată din profesori de teologie de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara. Comisia a fost prezidată de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Toţi cei 37 de teologi absolvenţi au arătat seriozitate, temeinicie şi autenticitate în lucrările lor, drept dovadă, promovabilitatea a fost maximă. „Absolvenţii noştri s-au ridicat la nivelul aşteptărilor în ceea ce priveşte pregătirea examenului de licenţă, atât la proba scrisă, cât şi la susţinerea temei alese. Au fost propuse subiecte de maximă actualitate în sfânta noastră Biserică şi au încercat să îmbine armonios teoreticul cu practicul, ştiind că în viaţa directă a Bisericii este nevoie de mult pragmatism şi de o bună orientare pastoral-misionară. Pot spune că toate subiectele se înscriu în exigenţele pe care Sfântul Sinod le aşază în faţa şcolilor de teologie româneşti“, ne-a declarat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, profesor la Facultatea de Teologie din Timişoara.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi în prezenţa PS Paisie Lugojeanul, la finalul susţinerii examenului de licenţă, absolvenţii teologi au depus jurământul de credinţă faţă de învăţătura Bisericii Ortodoxe, făgăduind în faţa lui Dumnezeu că o vor apăra şi propovădui în toată viaţa lor, ducând mai departe renumele institutului de învăţământ şi cultură teologică absolvit. „Jurământul de credinţă reprezintă un angajament pe care absolventul Facultăţii de Teologie şi-l ia în faţa instituţiei de învăţământ unde a finalizat cursurile, dar şi în faţa autorităţilor bisericeşti, a ierarhilor. Un absolvent de teologie trebuie să fie fidel mărturisirii de credinţă care i-a fost transmisă în comentariile multiple din cadrul orelor de curs. Această mărturisire pe care el o face public nu vine să facă altceva decât să sublinieze faptul că în cei patru ani de studii a înţeles în ce constă valoarea învăţăturii de credinţă pe care o mărturiseşte şi că înţelege să o aplice în forma ei tradiţională. Nu este vorba de o cădere în tradiţie, ci de o actualizare la zi a tradiţiei în actualitatea noastră proximă“, a mai spus pr. Nicolae Morar.