Examenul de licenţă la Facultatea de Teologie din Arad
Absolvenţii Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad au susţinut, în zilele de 26 şi 27 iunie 2014, examenul de licenţă. La această sesiune s-au înscris 44 de absolvenţi, majoritatea din promoţia actuală, la care s-au adăugat şi câţiva din cele anterioare.
În prima zi, comisia prezidată de pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul instituţiei, a trecut la examinarea cunoştinţelor de la disciplina teologie dogmatică, în conformitate cu temele anunţate. A doua zi au urmat probele orale la opţionalele alese de candidaţi: Vechiul Testament, misiologie, istorie bisericească, drept bisericesc, omiletică şi liturgică. După încheierea acestei probe au fost prezentate lucrările de licenţă. La finalul examenului a urmat depunerea jurământului, săvârşit în capela Facultăţii de Teologie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul său, părintele decan a mulţumit chiriarhului pentru prezenţă şi binecuvântare şi a anunţat totodată rezultatele finale obţinute de cea de-a douăzecea promoţie a Facultăţii din Arad. Media generală de absolvire a anilor de studiu a fost de 7,89, iar media generală de licenţă 8,85. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit profesorilor şi absolvenţilor pentru osteneala depusă, arătând că „acest eveniment al depunerii jurământului implică o mare responsabilitate pe care şi noii licenţiaţi sunt chemaţi să o manifeste în societatea noastră contemporană, care vine cu numeroase provocări la care trebuie să fim atenţi cum răspundem, având permanent în minte şi inimă raportarea la Iisus Hristos, Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa“. De asemenea, în încheierea evenimentului a fost reamintit tinerilor absolvenţi programul de studii materiale pe care Facultatea de Teologie din Arad îl propune licenţiaţilor în teologie. Astfel, cei care doresc să aprofundeze cunoştinţele dobândite în cadrul celor patru ani de facultate se pot înscrie la unul dintre masteratele organizate de instituţia arădeană în Teologia sistematică sau în Teologia practică. După absolvirea celor doi ani de masterat tinerii pot urma şi cursurile doctorale în cadrul aceleiaşi facultăţi, pe domeniul Teologie, la disciplinele teologie dogmatică şi drept bisericesc, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, respectiv pr. prof. univ. dr. Constantin Rus. Mai multe informaţii privind programa şi temele pentru admiterea la unul dintre programele de studii ale facultăţii pot fi obţinute consultând site-ul: www.teologiearad.ro.
Teologia arădeană, apreciată pe plan naţional şi internaţional
După o întrerupere de peste patru decenii, şcoala teologică de la Arad reînvie sub forma unei facultăţi de teologie, în cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“, în toamna anului 1991, ca reînnodare a firului tradiţiei învăţământului teologic academic din Arad, ce îşi are rădăcinile în Preparandia Arădeană (1812) şi Institutul Teologic (1822), respectiv Academia Teologică. Aceasta a fost posibil după 1989, când mai mulţi oameni de cultură şi cu dragoste faţă de instituţiile fundamentale ale comunităţii au întocmit mai multe memorii şi au întreprins repetate demersuri pentru rechemarea la viaţă a acestei instituţii.
În primul an de existenţă a Facultăţii de Teologie, respectiv în anul universitar 1991-1992, cursurile s-au ţinut în localul actualului Liceu Sanitar, vizavi de Prefectură, iar în toamna anului 1992 şi implicit din anul universitar 1992-1993, Facultatea de Teologie s-a mutat pe strada Dragalina nr. 28, unde a avut la dispoziţie suficiente spaţii pentru cursuri, seminarii şi birouri, până în 1996. În toamna anului 1996 - şi noul an universitar 1996-1997, într-un cadru solemn, a avut loc mutarea şcolii teologice universitare, în localul care i se cuvine şi pe care i l-au destinat ctitorii lui. Acest lucru nu a fost simplu, fiind necesare multe demersuri şi chiar un miting de protest al cadrelor didactice şi studenţilor teologi, în frunte cu IPS Arhiepiscop Timotei, în ziua de 8-9 ianuarie 1996. De atunci, Facultatea de Teologie, care a primit numele profesorului său martir Ilarion V. Felea, s-a dezvoltat continuu, impunându-se în peisajul academic românesc prin cercetarea ştiinţifică a profesorilor săi, prin publicaţiile editate: „Teologia“ şi „Calea Mântuirii“, dar şi prin simpozioanele naţionale şi internaţionale organizate. Între anii 2002 şi 2004 a fost construită capela facultăţii cu hramurile „Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul“ şi „Sfântul Mare Mucenic Mina“.
Astăzi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad se bucură de aprecieri multiple pe plan naţional şi internaţional atât în mediul bisericesc, cât şi în cel laic şi al culturii române.