Excursie culturală pentru 55 de copii buzoieni la Făgăraș și Sibiu

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 05 August 2021

Sectorul cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Biroul catehizare, învă­țământ și activități cu tineretul, a organizat, în perioada 31 iulie - 1 august, o excursie culturală la Făgăraș și Sibiu pentru 55 de copii și tineri din patru protoierii ale eparhiei, implicați în proiecte catehetice eparhiale.

Copiii au fost însoțiți de profesori de religie și de alte discipline, ne-a transmis părintele Dan Necula, inspector eparhial.

Primul popas a fost făcut la Cetatea Făgărașului, considerată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, cu o istorie mai veche de 600 de ani. Au vizitat Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, descoperind apoi statuia lui Gheor­ghe Cârțan (1849-1911), un țăran român care a luptat pentru inde­pen­dența românilor din Transilvania distribuind în sate cărți ro­mâ­nești, aduse clandestin din România. Drumul a continuat către un loc unic în România, Abația Cârța, o fostă mănăstire cisterciană datând din secolul al 13-lea. Ansamblul mănăstirii se află în stare de ruină, doar o capelă fiind folosită în prezent de comunitatea evanghelică săsească. Următoarea ­de­sti­nație a fost Castelul de Lut din Valea Zânelor, copiii ajungând la finalul primei zile la Parcul de distracții „Povestea calendarului”.

Duminică, 1 august, au participat la Sfânta Liturghie în Catedra­la Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, vizitând ulterior centrul orașului. Un obiectiv important a fost şi Turnul Sfatului, care veghează asupra Sibiului încă din anul 1324, când a avut loc prima menționare documentară a primăriei oraşului. Copiii au descoperit apoi una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania, Biserica Evanghelică, păşind şi pe treptele Pasajului Scărilor. Ultimul obiectiv turistic a fost Muzeul „Astra” din Sibiu, al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Copiii și profesorii însoțitori au fost impresionați de încărcătura istorică și culturală a locurilor vizitate pe parcursul celor două zile, exprimându-și recunoș­tința pentru acest dar oferit de Eparhia Buzăului şi Vrancei.