Exerciții care ajută populația să gestioneze situaţiile de criză

Data: 02 Martie 2023

Un exerciţiu de alarmare, prin sistemul de sirene de avertizare, s-a desfăşurat ieri, în cadrul programului „Săptămâna Protecţiei Civile”, care cuprinde până la 4 martie mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv al populației. Tot ieri, de Ziua Protecţiei Civile, militarii, pompierii, medicii, asistenţii şi voluntarii care au participat la misiunea internaţională umanitară din Turcia au fost decorați de președintele Klaus Iohannis.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reluat seria de exerciţii desfășurate sub genericul „Miercurea alarmelor”. Astfel, ieri, între orele 10:00 şi 11:00, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării au auzit semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor sunt inundaţiile, respectiv iminenţa producerii unor viituri care pun viața oamenilor în pericol. De asemenea, sunetul sirenelor este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase sau al ruperii unor baraje hidrotehnice.

„Miercurea sirenelor, pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, într-o confe­rință de presă în care a prezentat „Săptămâna Protecţiei Civile”, un program derulat în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie - 4 martie, care cuprinde mai multe activităţi menite să familiarizeze populația cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul unor situaţii de urgenţă.

Referindu-se la exercițiul de alarmare, Arafat a precizat că „este normal să se facă. (...) Faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă”.

Șeful DSU a punctat faptul că „Săptămâna Protecţiei Civile”, care mai include lecții de prim-ajutor (la Neamț - 2 martie, Brașov și Iași - 3 martie, București și Suceava - 4 martie) sau turul ghidat „Bucureştii şi cutremurele” (în zilele de 4 şi 5 martie), are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de dezastre.

„Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă”, a arătat Arafat, potrivit Agerpres. (C. Z.)