„Experienţa acestei şcoli de vară m-a făcut şi să nu mai gândesc individualist“
19 elevi din cele 6 seminarii teologice ortodoxe de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor au participat, în perioada 29 iulie-1 august 2014, la Şcoala de vară ALEPH - ediţia a II-a, ce s-a desfăşurat la Castelul Sturdza al Centrului social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni. De-a lungul evenimentului, elevii seminarişti au fost însoţiţi de Valentin Iulian Ţoc, directorul Colegiului „Sfântul Nicolae“, şi de trainerul Cezar Constantin Cîrlan, cât şi de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prezent atât la debutul, cât şi la încheierea activităţilor.
Despre programul pe zile al celei de-a II-a ediţii a Şcolii de vară ALEPH ne-a oferit detalii trainerul Cezar Constantin Cîrlan: „Această şcoală de vară a reprezentat o experienţă nouă pentru majoritatea elevilor prezenţi, ei nemaiparticipând la o astfel de manifestare. Scopul acestui proiect a fost acela de a arăta elevilor prezenţi modul de organizare a Reţelei de cluburi ALEPH şi implicit am gândit activităţi pe care ei le vor implementa în seminariile de unde provin. Prima zi a fost de cazare şi o sesiune de cunoaştere a participanţilor cu obişnuitele chestiuni legate de aşteptări şi de temeri, a urmat apoi cina şi un film, «Dead poets society». A doua zi a continuat cu un teambuilding care ne-a ajutat să descifrăm personalitatea fiecăruia şi care i-a ajutat pe ei să se cunoască şi mai bine şi să capete încredere unul în celălalt. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de jocuri olimpice numită «ALEPHiada», în cadrul căreia participanţii au fost supuşi unor probe de îndemânare, fapt care a dus şi la o mai bună sudare a echipei ALEPH. A treia zi am început să lucrăm pe structura ALEPH şi să prezentăm fiecare club în parte, iar după-amiază am lucrat pe partea de creaţie a unor noi activităţi ce vor fi implementate în cadrul ALEPH în anul şcolar ce va urma. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu o secţiune de teatru de comedie, reliefând din nou capacitatea elevilor de creaţie şi de expresivitate scenică. Ceea ce a fost cu adevărat revelator pentru ei este faptul că au reuşit să conceapă anumite activităţi pe care la începutul şcolii de vară nu ar fi fost în stare să le facă şi acest lucru le-a dat şi mai mult elan în virtutea lucrurilor viitoare. Eu ca trainer sunt mulţumit de ceea ce am realizat în cadrul acestei şcoli de vară, întrucât cunoştinţele prezentate au fost asimilate de către participanţi relativ uşor şi am speranţa că la întoarcerea lor în seminarii îi vor ajuta şi pe colegii lor să înţeleagă ceea ce înseamnă de fapt ALEPH. De remarcat este şi faptul că la sfârşitul şcolii de vară, participanţii şi-au luat un angajament formal că îşi vor dezvolta pasiunile proprii în cadrul ALEPH“.
Ce au declarat organizatorii şi participanţii
Valentin Iulian Ţoc, directorul Colegiului „Sfântul Nicolae“: „Entuziasmul alăturat angajamentului ca fiecare participant să-şi urmărească şi să-şi dezvolte pasiunea sunt garanţia unor noi cluburi în seminariile ortodoxe ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Activităţile şcolii de vară au presupus metode de educaţie non-formală, prin care unii elevi au dat glas pasiunilor lor. Reţeaua de cluburi ALEPH îşi va relua activitatea începând cu luna septembrie, atunci când toţi elevii interesaţi de activităţi prin care să se dezvolte personal sunt invitaţi să devină membri. Colegiul «Sfântul Nicolae» formează o echipă de studenţi care se va ocupa de dezvoltarea ALEPH în fiecare seminar, care vor răspunde tuturor întrebărilor şi nelămuririlor cu privire la reţea. Închei prin a felicita pe toţi elevii care au participat la şcoala de vară şi a le ura că ne vom revedea în curând“.
Arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Îi felicit pe domnii Valentin Iulian Ţoc şi Cezar Constantin Cîrlan pentru organizare şi creativitate, seminariile teologice de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor pentru implicare şi interes, cât şi elevii seminarişti prezenţi, pentru că au răspuns invitaţiei noastre şi au reuşit să facă lucruri care ne bucură şi de care suntem mândri“.
Cătălin Acatrinei, participant: „În opinia mea, Şcoala de vară ALEPH şi-a îndeplinit scopul de a scoate la lumină acel mărgăritar ascuns în noi ce poartă numele de «pasiune». Coordonatorii principali ai proiectului, arhim. Hrisostom Rădăşanu, Valentin Ţoc şi Cezar Cîrlan, au reuşit - într-un mod absolut inexplicabil, dar deosebit de plăcut - să sondeze în interiorul fiecărui participant, astfel încât la finalul întâlnirii de la Miclăuşeni să rămânem surprinşi că am devenit uniţi tocmai datorită diversităţii lucrurilor care ne definesc. Şcoala ALEPH nu a însemnat o îndoctrinare a seminariştilor prezenţi, ci mai degrabă o împreună-viziune asupra viitorului nostru, al societăţii, dar şi al Bisericii. Conexiunile ce au prins contur între noi în aceste patru zile cu siguranţă se vor întări de-a lungul proiectului, deoarece cu toţii ne dorim ca ALEPH să devină o reţea de cluburi cu tradiţie, o sumă rezultată în urma adunării elementelor principale ale societăţii: Şcoala, Biserica şi pasiunile care ne caracterizează. E amuzant şi înălţător să descoperi că prin abilităţile tale poţi zugrăvi şi poţi schimba ulterior viziunea unei lumi ce tinde spre descreştinare“.
Gabriel Andrei Gherasă, participant: „Am venit la această şcoală de vară iniţial din simplă curiozitate şi am descoperit că este cel mai bun mod de a comunica: ajungi să relaţionezi cu persoane cu care poate nu aş fi avut ocazia niciodată să-i cunosc. Locaţia a fost una deosebită şi sper să ajung şi în alţi ani. Îmi doresc să lărgim puţin orizonturile şi să facem şi un club de teatru în cadrul ALEPH. Experienţa acestei şcoli de vară m-a făcut şi să nu mai gândesc individualist, fiindcă fiecare dintre noi are rostul lui şi totul trebuie tratat ca un întreg“.
Roxana Ibănişteanu, participant: „Deşi la început eram sceptică cu privire la această şcoală de vară, crezând că va fi plictisitor, am rămas profund uimită fiindcă am întâlnit oameni deosebiţi, frumoşi, cu pasiuni comune. O experienţă de neuitat“.