Exponate bisericești vechi la Bichișceaba, Ungaria
La Muzeul Județean „Munkácsy Mihály” din orașul Békéscsaba (Bichișceaba), din Ungaria, a avut loc pe 18 iunie vernisarea expoziției „Reîntoarcerea la Sfânta Coroană. Aniversarea a 300 de ani de la refacerea județului Bichiș, de după turcocrație”.
La eveniment au participat mai multe oficialități, între care s-au aflat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, însoțit de arhim. Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc, și de diac. Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Gyula, domnul Ando György, directorul Muzeului Județean din Békéscsaba, domnul Szarvas Péter, primarul orașului Békéscsaba, domnul Zalai Mihály, președintele Consiliului Județean Békés, domnul Petrovski Zoltán, director general în cadrul Prefecturii Békés, și domnul Kocsor János, muzeolog, istoric și curatorul acestei expoziții.
Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au fost oferite pentru perioada desfășurării expoziției mai multe obiecte liturgice: icoane praznicare de la Catedrala Episcopală din Gyula, datând din anul 1798; un potir din sec. al XVIII-lea, de la biserica din Crâstor-Sarkadkeresztúr; o candelă de secol XIX, de la Bătania-Battonya, și două cărți vechi: „Octoihul” de la Târgoviște din 1712 și „Chiriacodromionul” de la Bălgrad, din 1699, care au constituit două dintre vitrinele acestei expoziții ce a fost amenajată într-una din sălile muzeului.
La Muzeul Județean din Békéscsaba își desfășoară activitatea sau au lucrat și intelectuali de seamă ai comunității românești din Ungaria, precum doamnele Emilia Martin și Elena Ciobai Munteanu. Prin munca și implicarea lor, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și cu sprijinul statului ungar, începând din anul 2014, la Gyula a fost amenajată și o foarte frumoasă și reușită expoziție muzeală permanentă a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Expoziția despre împlinirea celor 300 de ani de la refacerea județului Békés poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00 și 18:00, cu excepția zilei de luni, până în data de 6 septembrie 2015. (Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)