Expoziția „Crâmpeie din viața satului meu”, vernisată la Săliște
La Centrul cultural-misionar „Ioan Lupaș” din cadrul Protopopiatului Săliște a fost inaugurată marți, 17 decembrie, expoziția „Crâmpeie din viața satului meu”. Vernisajul a avut loc după ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Săliște, prezidată de părintele protopop Petru-Toader Damian.
Preoții prezenți au participat la vernisaj și au fost colindați de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Săliște, alături de directorul unității școlare, prof. Marius Boromiz, și cadre didactice. Cei 35 de elevi din cele două clase a IV-a, îmbrăcați în costume populare, au interpretat colindele pe care le cântă şi la spectacolele organizate în Săliște.
„Este o activitate din cadrul «Anului omagial al satului românesc» prin care ne-am dorit să aducem fotografii de altădată din satele protopopiatului nostru, punându-le în comparație cu altele recente care surprind diferite activități sau obiceiuri din aceste localități. Imaginile sunt din mai multe sate ale Mărginimii Sibiului, în primul rând din localitatea Săliște. Frecvente sunt fotografiile cu întâlnirea Junilor din 28 decembrie din fiecare an, apoi fotografii din Gura Râului, de la «Sărbătoarea Portului Popular», de la un obicei foarte vechi din Mărginimea care se cheamă «Porunci» când, după terminarea Sfintei Liturghii, autoritățile locale comunică hotărârile care se iau la Consiliul Local. Mai sunt imagini de la «Jocul din Pavilon», un alt obicei care se face mai rar, fotografii din Poiana Sibiului de la sfințirea bisericii din Vadu din 2016 și am găsit şi fotografii foarte vechi, imediat după 1900, prin care vedem cum arăta centrul localității Poiana Sibiului, cu oamenii de atunci”, ne-a spus părintele protopop Petru-Toader Damian. De asemenea, mai sunt prezentate fotografii din Parohia Vale, de la un eveniment duhovnicesc din Vinerea Mare, „Drumul Crucii”, instituit de pr. Nicolae Oprișiu, fotografii din Parohia Broșteni, realizate de doi copii, Ana Dicoiu și Elena Voicu, din Sibiel, de la Înălțarea Domnului, când o ceată de băieți călare înconjoară toate troițele din sat și împreună cu ei merge un grup de fete care interpretează o cântare specifică Sibielului, din Jina, de la sfințirea bisericii din 2012 etc. Expoziția va fi deschisă până la sărbătorile pascale de anul viitor.