Expoziția „Fenomenul Pitești” la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 12 Martie 2024

În perioada 9 martie - 2 mai 2024, Memorialul Revoluției din Timi­șoara, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal prezintă expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”.

Expoziția itinerantă este bilingvă (româ­nă/engleză) și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din Penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist - mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politici familiilor și fotografii inedite. Curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților bănățeni care au trecut prin Fenomenul Pitești şi o zonă unde vizitatorii pot consemna gândurile și impresiile lor.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 9 martie, la Memorialul Revoluției din Timișoara, în prezența a numeroși istorici, oameni de cultură, revo­luționari, studenți și elevi. Cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la acest eveniment a participat părintele vicar eparhial Ionel Popescu, care a rostit un cuvânt despre credincioșii Bisericii, în rândul cărora s-au aflat preoți bănățeni care au trecut prin infernul Piteștiului și al temnițelor comuniste ori au fost deportați în Bărăgan.

„Expoziția pe care o vizionăm la Memorialul Revoluției este impresionantă și emoționantă. Ne reamintește de momentele tragice ale experimentului criminal care a avut loc la Pitești, prin care au trecut fiii și fiicele Bisericii noastre, în rândul cărora s-au aflat mulți studenți. În această expoziție vedem obiecte ale torturii folosite în acest experiment și condițiile inumane în care au fost prigoniți acești luptători anti­comuniști, adevărați martiri ai credinței și ai libertății”, a spus părintele vicar eparhial.

Invitatul special al evenimentului a fost Cornelia Fiat, vice­pre­ședinta Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, deportată, în copilărie, de regimul comunist. Din partea gazdei, Memorialul Revoluției din Timișoara, a luat cuvântul preșe­dintele Gino Rado. Expoziția a fost prezentată de curatoarele Maria Axinte (fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești) și Andreea Corca (muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal).

Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava - Fortul 13. Expoziția prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între 1949 și 1951.