Expoziţia itinerantă „Spovedanie şi Euharistie“, la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA găzduieşte în perioada 2 aprilie - 4 mai expoziţia itinerantă „Spovedanie şi Euharistie. Mărturii de artă creştină din Episcopia Tulcii“. Peste 200 de icoane, cărţi şi obiecte de culte vechi sunt expuse la Sibiu în cadrul celei mai mari expoziţii cu obiecte religioase.
Parteneriatul dintre CNM ASTRA şi Episcopia Tulcii, în urma căruia s-a realizat această expoziţie, se desfăşoară, pe de-o parte, în contextul Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi, iar pe de altă parte marchează intrarea în cea mai frumoasă perioadă din anul bisericesc, Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos şi măreaţa Sa Înviere. Cele peste 200 de icoane şi obiecte de cult din biserici tulcene au fost aşezate în sala de expoziţii a Casei Artelor din Piaţa Mică, acestea provenind dintr-o zonă multiculturală a ţării, cea a Dobrogei de Nord. Publicul are posibilitatea să admire icoane şi obiecte de cult de influenţă românească, grecească şi rusească, fiecare cu un specific şi o valoare aparte. Icoanele vechi sunt aşezate alături de antimise, uşi împărăteşti, cărţi vechi, potire, discuri, cruci şi alte obiecte folosite în cultul ortodox.
Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 2 aprilie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, a numeroşi preoţi şi consilieri eparhiali, a prefectului de Sibiu, Ovidiu Sitterli, a preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a directorului CNM „Astra“, Ştefan Ciprian Anghel, a preşedintelui Asociaţiunii „ASTRA“ Sibiu, Dumitru Acu, şi a unui numeros public.
Legăturile dintre Dobrogea şi Ardeal
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu, le-a mulţumit PS Episcop Visarion şi delegaţiei de la Tulcea pentru acest dar făcut publicului sibian dornic să cunoască mai multe despre cultura şi spiritualitatea altor zone ale ţării.
„Ne exprimăm bucuria de a participa la un astfel de eveniment, mulţumindu-i Preasfinţitului Visarion, care a revenit acasă. Această expoziţie este un gest spiritual deosebit, pentru că vernisajul putea fi făcut în perioada post-pascală, dar acum are o semnificaţie de penitenţă spirituală. Dacă în perioada de post punem o restricţie faţă de toate frumuseţile care ne-ar încânta lăuntric şi care aparţin acestei lumi, iată că oferim în loc posibilitatea de a privi la frumuseţea cerească, la frumuseţea divină accesibilă omului, pentru că pe Dumnezeu nu-L poate vedea nimeni“, a spus Părintele Mitropolit.
PS Episcop Visarion a vorbit în cadrul evenimentului despre legăturile culturale şi spirituale dintre oierii din Mărginimea Sibiului şi fraţii români din Dobrogea, această expoziţie din cetatea transilvană subliniind fidelitatea neamului românesc faţă de Ortodoxie.
„În urmă cu şapte ani, când am fost instalat episcop la Tulcea, am rămas profund impresionat de bogăţia de icoane şi de valori artistice pe care bisericile şi mănăstirile de acolo le aveau. Şi de atunci, în fiecare an, împreună cu factorii de răspundere am organizat câte o expoziţie, la început mai mică, până la expoziţia mare de astăzi. În urmă cu doi ani, am organizat la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti» din Bucureşti o frumoasă expoziţie cu icoane şi obiecte de cult. În toamna trecută am organizat la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea o expoziţie tot cu obiecte de cult şi icoane, deschisă până de curând, iar acum am îmbogăţit-o şi am adus-o la Sibiu, pentru ca şi dumneavoastră să vedeţi ce au făcut tulcenii acolo, pentru că majoritatea lor sunt ardeleni veniţi de aici din părţile Mărginimii Sibiului şi ale Săcelelor Braşovului. Venind în transhumanţă în acele părţi, au întemeiat aşezări, au zidit biserici şi mănăstiri, între care şi Mănăstirea Cocoş, întemeiată de arhimandritul Visarion Făgărăşanul, orginar din Făgăraş„, a spus Părintele Episcop.
Inclusă în Proiectul „Şcoala Altfel“
În mesajul de bun-venit, preşedintele Ioan Cindrea a subliniat unicitatea unui astfel de eveniment, prin care spiritualitatea din Dobrogea devine mai cunoscută în Ardeal, prin intermediul icoanelor şi obiectelor religioase de patrimoniu: „Este un eveniment spiritual deosebit, într-o perioadă de post, când ne îndreptăm spre Sfintele Paşti şi cred că este cel mai bun loc şi cel mai bun moment să avem această expoziţie“.
La rândul său, prefectul Ovidiu Sitterli şi-a exprimat recunoştinţa faţă de organizatori pentru aceste eforturi de a evidenţia legăturile spirituale între românii din diferite părţi ale ţării: „Prin această expoziţie, fiecare dintre noi poate vedea ce a reprezentat icoana pentru o anumită parte a ţării, anume zona Tulcii. Toate aceste obiecte de cult expuse au creat o adevărată mănăstire în acest spaţiu expoziţional“.
Preşedintele Asociaţiunii „ASTRA“ Sibiu, Dumitru Acu, a vorbit despre rolul artei creştine în dezvoltarea poporului român, valorile create de străbuni fiind perene: „Arta creştină va duce mai departe minunile create de poporul nostru. Sunt icoane foarte bine realizate şi foarte frumoase şi le mulţumim organizatorilor pentru această minunată expoziţie“. Expoziţia va fi vizitată şi de câteva sute de elevi din şcolile judeţului Sibiu, după cum a spus directorul CNM Astra, Ştefan Ciprian Anghel, în cadrul Programului „Şcoala Altfel“. Curatorii expoziţiei le vor explica tinerilor care a fost rolul spiritualităţii ortodoxe în cultura şi trecutul neamului românesc.