Expoziția „Mărturii iconografice” la Muzeul Mitropolitan din Iași
În Sala Baptisteriu din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc marți după-amiază, 4 februarie 2020, vernisajul expoziției „Mărturii iconografice”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Evenimentul a reunit studenți, profesori și iubitori de artă sacră, care au admirat lucrările prezentate de prof. Petru Sofragiu, autorul expoziției.
Activitatea a fost moderată de părintele prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie ieșene. Totodată, au mai luat cuvântul profesori de la Secția de Artă Sacră a instituției universitare. Prezentarea cuprinde diferite piese: 13 icoane pictate pe lemn (6 mari și 7 de diferite dimensiuni) și 54 de fotografii cu alte lucrări ale autorului.
„Această activitate este una dintre cele mai importante ale specializării Artă Sacră din cadrul facultății noastre. Expoziția de astăzi conține un număr însemnat de icoane - mari și medii - pe care profesorul Petru Sofragiu le-a realizat în decursul timpului. De asemenea, expoziția s-a desfășurat într-o zi specială pentru Biserica noastră, pentru că, în urmă cu 95 de ani, ea a fost ridicată la rangul de Patriarhie”, ne-a mărturisit pr. prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.
„În această prezentare sunt atinse mai multe teme iconografice ale Maicii Domnului, printre care Maica Domnului «Vindecătoarea», Maica Domnului «Îndrumătoarea» sau «Hodighitria», Maica Domnului din Vladimir. În centrul expoziției se află un triptic cu icoana Deisis, care marchează centrul acestei săli și creează un mare iconostas, un iconostas extins”, a afirmat prof. Petru Sofragiu, autorul compozițiilor iconografice.
„Suntem prezenți alături de colegul nostru care vernisează expoziția «Mărturii iconografice», compusă din lucrări de dimensiuni mari, care reprezintă persoane sfinte, și câteva lucrări de dimensiuni mai mici - compoziții. De asemenea, avem mai multe fotografii cu icoanele realizate de autor de-a lungul timpului, icoane care au o valoare deosebită prin realizarea lor cu tehnici și materiale de cea mai înaltă calitate”, ne-a vorbit prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc.
„Expoziția «Mărturii iconografice» ne oferă tuturor posibilitatea de a medita în continuare la șansa de a ne fi născut într-un mediu creștin, pentru care avem nobila datorie de a-l susține și promova fiecare prin ceea ce putem face cel mai bine. În acest sens, Petru Sofragiu ne oferă un prinos de artă vizuală prin iconografii, care mărturisesc, prin ale lor imagini, nu numai credința ortodoxă, ci și modalitățile canonice în spiritul tradiției de factură bizantină, pentru reprezentarea persoanelor sfinte și a sărbătorilor bisericești. Ele ne sunt veritabile modele care ne îndeamnă să devenim mai conștienți de ceea ce ar trebui să prețuim și să alegem fiecare ca sens de parcurs și de dezvoltare pentru viața care ni s-a dat, spre a o îmbogăți cu gândurile și faptele cele mai nobile, benefice, frumoase și potrivite pentru contextele în care ne aflăm”, ne-a declarat conf. univ. dr. Merișor Georgeta Dominte.
La finalul prezentărilor, Corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” a susținut un moment artistic. Expoziția „Mărturii iconografice” va rămâne deschisă publicului larg la Muzeul Mitropolitan până la începutul lunii martie.